Zo’n 150 migranten zijn vrijdag over het grenshek in het Spaanse Ceuta geklommen. De migranten vielen agenten van de Guardia Civil aan met zuur, stokken en haken. 11 agenten geraakten gewond.

Zo’n 150 migranten zijn vrijdagochtend over het grenshek tussen Marokko en de Spaanse exclave Ceuta geklommen. Het aantal migranten dat probeerde over te steken lag nog hoger. Volgens politievakbond AUGC werd de stormloop “op een gewelddadige manier uitgevoerd, met confrontaties van man tot man en met behulp van haken, stokken en zuur”.

11 agenten gewond

11 agenten van de Guardia Civil geraakten gewond bij het incident. Tientallen migranten geraakten eveneens gewond. Verschillende migranten geraakten verstrikt in de prikkeldraad van het grenshek. Nadat ze door het hek waren geraakt, snelden de migranten naar het tijdelijke opvangcentrum van Ceuta.

De AUGC vraagt al jaren om extra manschappen aan de grensovergang. Ook wil de vakbond “meer rechtsbescherming” voor de agenten in Ceuta. Daarnaast wil de AUGC dat de Spaanse regering een “standpunt inneemt over pushbackbeleid”.

Prikkeldraad

De dubbele omheining in Ceuta is zes meter hoog, 8,4 kilometer lang en voorzien van prikkeldraad. In augustus 2018 was er al een gelijkaardig incident. Toen probeerden 850 migranten op gewelddadige wijze het hek over te klimmen. Daarbij gebruikten de migranten stokken, toortsen en ongebluste kalk.

De linkse Spaanse regering wil de prikkeldraad van de hekken in Ceuta en Melilla verwijderen, omdat de migranten er zich vaak aan verwonden. Tegen 2020 zou de prikkeldraad volgens minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska moeten verdwijnen.