‘Zwarte Hesjes’ bestormen Panthéon in Parijs

0
1139

Honderden illegale immigranten, die zichzelf de ‘Zwarte Hesjes’ noemen, bestormden vrijdag het Panthéon – een beroemde toeristische trekpleister in Parijs – met de collectieve eis om in Frankrijk te mogen blijven.

De ‘Zwarte Hesjes’ – een knipoog naar de ‘Gele Hesjes’ – zijn voornamelijk West-Afrikanen die in 34 migrantencentra in Parijs en de daar omliggende regio verblijven. In een verklaring omschrijft de groep zichzelf als “de ongedocumenteerden, de stemlozen en de anonieme Fransen”.

“Papieren voor iedereen”

Rond de middag drongen ze het mausoleum binnen. Toeristen werden uit het gebouw geëvacueerd. In het Panthéon zwaaiden de migranten met papieren in de lucht. Ook werd er gezongen en werden er slogans gescandeerd. “Wat willen we? Papieren! Voor wie? Iedereen”, klonk het.

De actievoerders eisten ook een gesprek met de Franse premier Édouard Philippe over hun migratiestatus. “We willen niet meer onderhandelen met de minister van Binnenlandse Zaken en zijn ambtenaren, we willen nu met premier Édouard Philippe praten”, staat in hun verklaring te lezen.

700 deelnemers

Rond vijf uur ‘s avonds werd het gebouw ontruimd door de ordediensten. Volgens de politie namen er 200 à 300 migranten deel aan de actie. Volgens de organisatoren en ooggetuigen namen er echter veel meer mensen deel – tot wel 700. Er werden 37 mensen gearresteerd.

Het Panthéon is een groot neoklassiek mausoleum in het Quartier Latin. ‘Nationale helden’ zoals Émile Zola, Victor Hugo, Alexandre Dumas en Marie Curie liggen er begraven.