De regering van Donald Trump (Rep.) wil zware boetes opleggen aan sommige illegale immigranten in de Verenigde Staten. Het gaat om enkele honderdduizenden dollars wegens het niet verlaten van het land, nadat ze daartoe opdracht hebben gekregen. Dat schrijft npr.

Het Amerikaanse ‘Department of Homeland Security’ stuurde brieven naar een aantal personen waarin ze bevolen werden om boetes van tot wel 500.000 dollar te betalen, wegens “het niet vertrekken uit de VS, zoals eerder overeengekomen”. Daarnaast bereidt de regering-Trump zich op dit moment voor op het uitvoeren van grootschalige uitzettingen van migranten die reeds een uitzettingsbevel hebben gekregen, indien Democraten en Republikeinen geen migratieakkoord weten te sluiten.

500 dollar per dag

Aan het begin van zijn ambtstermijn tekende de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) een decreet waarin hij beloofde “zo snel mogelijk en uiterlijk een jaar na de datum van dit decreet” dat de regering zou beginnen met het innen van “alle boetes en straffen [waartoe het] volgens de wet gemachtigd is om […] te innen van vreemdelingen die illegaal aanwezig zijn in de Verenigde Staten”.

De ‘Immigration and Customs Enforcement’ (ICE) kan “boetes opleggen aan vreemdelingen die zijn veroordeeld tot tot verwijdering of vrijwillig vertrek en de Verenigde Staten niet verlaten”. Het gaat daarbij om boetes tot 500 dollar, voor elke dag dat de immigranten die wet overtreden. De ICE begon met het uitschrijven van dergelijke boetes in december 2018.

“ICE zet zich in voor het gebruik van verschillende handhavingsmethoden – waaronder arrestatie, detentie, technologische controle en financiële sancties – om de Amerikaanse immigratiewetgeving af te dwingen en de integriteit van de door rechters uitgevaardigde vonnissen te handhaven”, zegt ICE-woordvoerder Matthew Bourke.