De Amerikaanse minister van Arbeid, Alexander Acosta, is opgestapt nadat hij meer en meer onder druk kwam te staan na kritiek op een schikking die hij in het verleden heeft uitgewerkt in de zaak Epstein.

Jeffrey Epstein, de rijke pedofiel die veel slachtoffers gemaakt zou hebben, kreeg een vederlichte straf van toenmalig procureur Acosta. De zaak kwam opnieuw in de kijker door een reportagereeks van The Miami Herald. Vorige week werd Epstein gearresteerd, onder meer wegens sekshandel met minderjarigen. Bij een huiszoeking vond de politie opnieuw naaktfoto’s van minderjarige meisjes.

Acosta bracht president Trump vrijdag op de hoogte en die laatste had lovende woorden voor zijn ontslagnemend minister. “Hij moest dit niet doen, hij doet het niet voor zichzelf, maar voor de administratie.” Trump zei ook dat Acosta een “groot talent” was.

Het ontslag gaat in vanaf volgende week. Patrick Pizzella, nu vice-minister, zal dan tijdelijk zijn taak overnemen. In een verklaring liet Acosta weten dat “het verkeerd en onrechtvaardig was voor het Ministerie van Arbeid om Epstein als focus te hebben en niet de sterke economie.” volgens hem zou het “egoïstisch” zijn om op zijn post te blijven.

(Lees verder onder de tweet.)

Omstreden akkoord

Het ontslag komt nochtans pas enkele dagen nadat Acosta in lange nieuwsconferentie het akkoord in de zaak Epstein verdedigde. Hij had als procureur dat omstreden akkoord onderhandeld. De schikking zorgde ervoor dat Epstein schuldig pleitte voor aanklachten rond prostitutie, maar federaal niet werd aangeklaagd voor pedofilie of mensenhandel. Hij werd geregistreerd als seksueel delinquent en moest 13 maanden naar een open gevangenis. De FBI stopte met verder graven in de zaak en de aanklacht werd verzegeld. Acosta stemde er mee in dat de schikking niet bekend gemaakt zou worden aan de slachtoffers. Nochtans legt federale wet het tegendeel op.

Dat alles wordt Acosta nu zeer kwalijk genomen. Zo is de aanklacht van prostitutie misplaatst, omdat zoiets bij minderjarigen helemaal niet van toepassing zou mogen zijn. Een 14-jarig kind kan immers niet instemmen met seks. Het zorgt er ook voor dat de minderjarigen eruitzien als medeplichtig aan een crimineel gebeuren in plaats van als slachtoffers.

Verweven met elite

Acosta zei later dat hem verteld werd dat Epstein “boven zijn salaris ging” en hij “het moest met rust laten“. De miljardair Epstein is erg verweven met de hoge politieke kringen. Hij was jarenlang een megadonor voor de Democraten en heeft een gigantisch netwerk van rijke en beroemde mensen. Zo zou voormalig president Bill Clinton geregeld de private jet van Epstein, de ’Lolita express’, genomen hebben naar het eiland van de miljardair, ook gekend als ‘Orgy island’.