De president van Iran, Hassan Rouhani, lijkt aan te sturen op een ruil van de in beslag genomen tankers die een diplomatieke crisis hebben veroorzaakt tussen het VK en de Perzische theocratie. Als het VK geen ‘verkeerde handelingen’ zou ondernemen in Gibraltar, waar een Iraanse tanker werd in beslag genomen, zou het VK een “gepast antwoord” mogen verwachten, zo schrijft Al Jazeera.

De Iraanse ‘Grace 1’-supertanker werd aan de kust van Gibraltar, nabij Spanje, begin deze maand in beslag genomen door Britse troepen. Dit op basis van verdenking dat het olie zou vervoeren naar Syrië, in strijd met de EU-sancties tegen dat land. Twee weken later nam Iran zelf een Britse tanker in beslag, de Stena Impero. Dit in de belangrijke straat van Hormuz. Die tanker zou een vissersboot hebben geramd en internationale wetgeving hebben geschonden, iets wat het VK ontkent. Het conflict tussen het VK en Iran vindt plaats te midden van reeds verhoogde spanningen tussen grootmacht VS en de islamitische theocratie.

Kan een simpele ruil de relaties tussen VK en Iran ontdooien?

Een toenadering zou evenwel mogelijk zijn, nu dat Teheran lijkt aan te sturen op een compromis. “Het is de eerste keer dat [Rouhani] de inbeslagname van een Britse tanker door de Revolutionaire Garde van een kleine week geleden leek te verbinden aan de kaping van de Iraanse olietanker in Gibraltar”, zo liet Al Jazeera-reporter Zein Basravi optekenen vanuit Teheran, de hoofdstad van Iran. “Betekent dit eventueel dat [als de Britten] hun schip vrijlaten, Iran aangezet zal worden om het Britse schip te laten gaan? Iran blijft volhouden dat hun inbeslagname legaal verliep, dat de Britse tanker zich in Iraanse wateren begaf, dus misschien niet – maar het is alleszins een suggestie in die richting.”

Eerder vandaag werd bekend dat de rederij van Stena Impero voor het eerst contact heeft gehad met de bemanning van de tanker die onder Britse vlag vaart. Dat deelde de rederij vandaag zelf mee. De kapitein liet weten dat alle bemanningsleden in veiligheid zijn, en dat er goed zou worden samengewerkt met de Iraanse autoriteiten. Het schip heeft 23 bemanningsleden. Dit uit India, Rusland, Letland en de Filipijnen.