Een opvallende uitspraak vanwege uittredend Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) deze ochtend op Radio 1“Er wordt N-VA verweten dat wij een koppeling maken tussen de Vlaamse en de federale regeringsvorming. Mij lijkt die koppeling nogal evident.” Opvallend, want N-VA heeft steeds beweerd dat het Vlaamse niveau autonoom moet werken en ook N-VA-voorzitter De Wever zei voor en vlak na de verkiezingen dat er zo snel mogelijk een Vlaamse regering moest gevormd worden. Dit net om druk te zetten op het federale niveau ten voordele van een confederaal model.

In januari werd aangekondigd dat De Wever kandidaat-minister-president zou worden. “Onze strategie is snel de Vlaamse regering in handen te nemen zodat we sterk staan om ook een bod te doen op die federale macht, in eerste instantie om een paradigmashift naar confederalisme in dit land te krijgen”, klonk het toen. Maar dat plan is van de baan, zo lijkt het.

N-VA voor mei: “Snel Vlaamse regering vormen”
N-VA na mei: “Voorzichtig zijn”

“Ik denk dat het onze verdomde plicht is om onze machtspositie maximaal uit te spelen”, aldus N-VA-kopstuk Weyts. “We moeten verhinderen dat er op federaal niveau een anti-Vlaamse regering tot stand zou komen. Men mag ons verwijten dat wij een machtsspel spelen, maar het is onze plicht om te zorgen dat het belang van de Vlaming maximaal gediend wordt.”

Weyts gaf verder toe een moeilijke periode te hebben meegemaakt als partij, daarbij verwijzend naar de hetze rond voormalig parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA). Maar dat is “reden te meer om te zorgen dat we een regeerakkoord maken dat een reflectie is van ons programma. Een akkoord dat overeenstemt met het signaal dat de kiezer heeft gegeven.”

Lees ook:

De Wever: “Snel de Vlaamse regering in handen te nemen”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken