Politiek sterjournalist Jan De Meulemeester zal niet langer voor VTM NIEUWS werken. Dat heeft hij zelf aangekondigd via Twitter. Zijn vertrek is een complete verrassing. De Morgen (hetgeen in dezelfde groep zit als VTM) schreef aanvankelijk dat De Meulemeester ontslagen zou zijn, maar bij VTM NIEUWS zelf heeft men het over een ‘beslissing in onderling overleg’. Voorlopig wordt geen verdere commentaar gegeven. Het vertrekt volgt na een grote ruzie binnen de VTM-redactie in september vorig jaar.

Een Belgisch journalistiek icoon is weg, tenminste bij VTM. Sinds 2013 was het gezicht van De Meulemeester niet weg te slaan uit de Belgische politiek. De Meulemeester startte zijn journalistieke loopbaan bij Het Nieuwsblad en ging daarna naar de Vlaamse staatsomroep om bij Terzake te werken. Het zou echter bij VTM zijn dat hij zijn grote bekendheid verwierf, na zijn overstap in 2013. Begin 2016 werd hij moderator van het op het net uitgezonden VTM-programma ‘De Meulemeester in debat’ waarbij telkens twee politici twintig minuten lang met elkaar mochten discussiëren. Wat De Meulemeester nu gaat doen, is echter nog niet bekend.

Ontslag gevolg van smeulende ruzie binnen VTM?

De Meulemeester was één van de 13 VTM-journalisten die in september een kritische mail aan de directie een bezorgdheid uitten over de richting die VTM inging. VTM NIEUWS zou minder belang verkrijgen, minder geloofwaardig zijn dan voorheen en daardoor ook minder impact veroorzaken. De mail zorgde voor een grote crisis binnen het mediabedrijf. Wanneer hoofdredacteurs Kris Hoflack en Nicolas Lataire werden ontslagen, brak er een spontane actie uit. Door de grote druk, waaronder een middagjournaal dat werd ingekort, werd Lataire weer aangenomen.

Die laatste is intussen adjunct-directeur van News City, de samenwerking tussen de redacties van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws en de magazines van DPG Media.

Samen met De Meulemeester zou ook Gunter Huyge vertrekken. Dat werd samen aangekondigd. Huyghe werkte reeds meer dan tien jaar bij VTM Nieuws en was ook te zien als nieuwsanker bij Kanaal Z.