De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zei dinsdag dat zijn regering geen F-35-gevechtsvliegtuigen aan Turkije zal verkopen, na de levering van Russische S-400-luchtdoelraketten aan Ankara.

“We zeggen nu tegen Turkije dat we hen geen F-35-straaljagers zullen verkopen”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Trump wou evenwel nog niet bevestigen of hij sancties zal uitvaardigen tegen Turkije. “Het is een zeer moeilijke situatie [voor zowel Turkije als de Verenigde Staten]”, zei Trump. “Dat alles gezegd zijnde, we zijn er nu mee bezig. We zullen zien wat er gebeurt, maar het is niet echt eerlijk.”

“Je kan niet zowel de S-400 als de F-35 hebben”

Vrijdag zei Mark Esper, de vermoedelijke volgende Amerikaanse minister van Defensie, dat het “standpunt met betrekking tot de F-35 niet is veranderd”. Dinsdag noemde Esper het besluit van Turkije “verkeerd” en “teleurstellend”. “Je kan ofwel de S-400 of de F-35 hebben, niet beiden”, klonk het.

Rusland is begonnen met het leveren van geavanceerde S-400-luchtdoelraketten aan Turkije, een NAVO-lid. De aankoop zou zo’n 2,2 miljard euro waard zijn. De aankoop leidde tot een rel binnen de NAVO. Washington D.C. vreest dat Rusland via de luchtdoelraketten informatie kan inwinnen over de F-35, de nieuwste generatie Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Ook zijn de raketten ontworpen om NAVO-vliegtuigen neer te halen.

Patriot-raketten te duur

Er werd druk uitgeoefend op Turkije om in de plaats van de Russische S-400 Amerikaanse Patriot-raketten te kopen. Die Patriot-raketten zijn minstens twee keer duurder dan hun Russische tegenhangers.

De aankoop is ook in strijd met de ‘Countering America’s Adversaries through Sanctions Act’ (CAATSA). Die wetgeving biedt de Amerikaanse president 12 mogelijke vergeldingsmaatregelen aan, zoals het verbieden van visa, het blokkeren van transacties met Amerikaanse banken en het weigeren van uitvoervergunningen.