Hangt het van de Verenigde State af, dan is de Belgische Marine binnenkort aanwezig in de Straat van Hormuz. “Over zo’n belangrijke militaire inzet moet in het parlement gesproken en gestemd worden”, stelt N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge tegenover De Morgen.

Terwijl de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran oplopen, neemt de onrust in de Straat van Hormuz toe. Zo werden er verschillende schepen aangevallen en nam Iran een Britse olietanker in beslag. Die tanker zou een vissersboot hebben geramd en internationale wetgeving hebben geschonden, iets wat het VK ontkent. Eerder werd aan de kust van Gibraltar, nabij Spanje, begin deze maand een Iraanse tanker door de Britse troepen in beslag genomen. De Verenigde Staten, die de spanningen met Iran opdrijven, zitten niet stil en bouwen aan een coalitie om de scheepvaart in de Straat van Hormuz te beveiligen.

Raakt België betrokken?

N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA) vernam via het kabinet van minister van Defensie Didier Reynders (MR) dat de Verenigde Staten België hebben verzocht om deel te nemen aan de beveiligingsoperatie. “De vraag is, via diplomatieke weg, gesteld op 19 juli. De defensiestaf van het leger onderzoekt momenteel de mogelijke antwoorden”, laat Buysrogge tegenover De Morgen optekenen.

Het N-VA-Kamerlid spreekt zich nog niet uit over de vraag of België moet deelnemen. “Dat hangt af van de mogelijkheden die de defensiestaf ziet”, klinkt het. Wel staat het voor Buysrogge – de voorzitter van de commissie Defensie in het federaal parlement – vast dat de regering dit “niet op eigen houtje [kan] beslissen”.  “Over zo’n belangrijke militaire inzet moet in het parlement gesproken en gestemd worden”, klinkt het. Eerder, in mei, verzochten de Verenigde Staten België om grondtroepen te sturen naar Syrië.