NAVO-lid Turkije heeft de eerste onderdelen van de Russische S-400-luchtdoelraketten ontvangen. De aankoop zorgt voor wrevel binnen de NAVO. Intussen bereiden de Verenigde Staten sancties voor tegen Ankara.

Rusland is begonnen met het leveren van geavanceerde S-400-luchtdoelraketten aan Turkije, een NAVO-lid. De aankoop zou zo’n 2,2 miljard euro waard zijn. De aankoop leidde tot een rel binnen de NAVO. Washington D.C. vreest dat Rusland via de luchtdoelraketten informatie kan inwinnen over de F-35, de nieuwste generatie Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Ook zijn de raketten ontworpen om NAVO-vliegtuigen neer te halen.

Amerikaanse raketten te duur

Er werd druk uitgeoefend op Turkije om in de plaats van de Russische S-400 Amerikaanse Patriot-raketten te kopen. Die Patriot-raketten zijn minstens twee keer duurder dan hun Russische tegenhangers. Het S-400-raketsysteem zou mogelijk in de herfst klaar zijn voor gebruik.

De aankoop is ook in strijd met de ‘Countering America’s Adversaries through Sanctions Act’ (CAATSA). Die wetgeving biedt de Amerikaanse president 12 mogelijke vergeldingsmaatregelen aan, zoals het verbieden van visa, het blokkeren van transacties met Amerikaanse banken en het weigeren van uitvoervergunningen.

Sancties

Volgens Bloomberg zou de regering van president Donald Trump (Rep.) reeds besloten hebben om binnenkort sancties op te leggen aan Turkije. De komende dagen zou bekend gemaakt worden welke concrete maatregelen genomen worden.

Ook zou men Ankara kunnen uitsluiten van de aankoop en de productie van de F-35-straaljagers. Turkije was van plan 100 van dergelijke vliegtuigen te kopen. De VS zijn al begonnen met Turkije uit het project uit te sluiten. Zo worden Turkse piloten niet langer in de VS niet langer opgeleid om met de vliegtuigen te vliegen. Eerder dit jaar werd de leveringen van F-35-onderdelen opgeschort, Turkije kreeg toen tot deze maand de tijd om de aankoop te annuleren.