Volgens Amerikaans president Donald Trump (Rep.) zal de VS in de nabije toekomst beginnen met het uitzetten van illegale migranten. Dat zij hij vrijdag en zo bericht Reuters. Eerder deze week kondigde de Republikeinse president al aan dat zijn regering zware boetes zal opleggen aan mensen die illegaal in de VS verblijven. De Amerikaanse migratiediensten zullen bij de zogenaamde ‘raids’ vooral focussen op illegalen met een crimineel verleden.

We zullen snel beginnen met het uitzetten van migranten”, klonk het bij Trump in de Amerikaanse pers. “We halen mensen weg die hier in de loop van de jaren illegaal zijn binnengekomen.” Een volgende stap in het strenge migratiebeleid van de Amerikaanse president. Eerder sloot de Republikein al een migratie-overeenkomst met buurland Mexico. Naar verwachting zullen daardoor 25 procent minder migranten de zuidelijke grens proberen over te steken.

Felle kritiek

Recente cijfers wijzen er evenwel op dat het probleem van illegale migratie zich deels heeft verschoven naar andere landen dan Mexico. Steeds meer migranten komen uit India, Cuba en een aantal Afrikaanse landen. Zo werden in de maand juni nog meer dan 1000 Haïtianen aangehouden.

De uitzettingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor illegalen met een crimineel verleden. Maar volgens de Amerikaanse migratiedienst ICE zal elke migrant zonder geldige verblijfspapieren gearresteerd en uitgezet worden. Eerder deze week kondigde de Amerikaanse regering al aan boetes te zullen opleggen aan illegalen die een bevel om het land te verlaten negeren.

Tegenstanders van Trumps migratiebeleid, gaande van migratie-activisten tot Democratische parlementsleden, veroordelen de harde aanpak. Volgens hen zouden de gearresteerde illegalen verblijven in erbarmelijke omstandigheden. Zo zou er zelfs water uit het toilet moeten gedronken worden. Dit laatste werd eerder deze week echter nog weerlegd door de grenswacht van de staat Arizona. In een filmpje tonen zij de faciliteiten ter beschikking van illegale migranten, waaronder ook stromend water.