De VRT merkt in een intern document op dat men te weinig voeling heeft met het publiek. Zo was men aan de Reyerslaan onvoldoende op de hoogte van het gegeven dat een zoveelste klimaatmars ‘de Vlaming’ nog maar weinig kon interesseren. In de toekomst moet een panel bestaande uit 1.000 mensen de openbare omroep vertellen wat echt belangrijk is.

Op het hoogtepunt van de klimaatmarsen was ‘Youth For Climate’ in alle Vlaamse media omnipresent, iets wat echter niet doorschemerde in de verkiezingsuitslag. Dit noopte VRT-journalist Riadh Bahri in mei (al) tot het poneren van de volgende stelling op Twitter: “Kan het zijn dat we als media de voorbije maanden iets te veel met de glimlach gesupporterd hebben voor klimaatjongeren en iets te weinig echt gemerkt hebben waar ‘de Vlaming’ van wakker ligt?”. “Klimaat op de manier zoals naar voren gebracht door de klimaatjongeren is duidelijk niet het belangrijkste voor een groot deel van het kiespubliek. Ondanks het grote platform dat ze gehad hebben”, concludeerde Bahri op basis van de verkiezingsuitslag.

Een uitgelekt verslag van de VRT-redactieraad bewandelt eenzelfde pad. “We stellen vast dat we de uitslag van de verkiezingen en de lage interesse voor de klimaatproblematiek niet hebben aangevoeld”, klinkt het. “We hebben bijvoorbeeld veel rond de klimaatmarsen gedaan, maar te weinig de kritische stem aangevoeld van mensen die het beu waren”, analyseert de VRT-redactie in een intern document.

De oplossing? Meer input bij de kijkers, lezers en luisteraars

De VRT hoopt uit deze ‘bubbel’ te komen door in de toekomst vaker terug te koppelen naar lezers, luisteraars en kijkers. “We werken aan een panel van 1.000 mensen representatief samengesteld om te kijken wat er leeft”, stelt men in het document. Dit panel moet ervoor zorgen dat de VRT het publiek beter kan aanvoelen.

“Voor de verkiezingen laten wij altijd een grote bevraging uitvoeren”, reageert de VRT-hoofdredactie tegenover De Morgen. “We vragen bijvoorbeeld wat mensen bezighoudt, waar ze zich zorgen over maken of wat volgens hen een politieke prioriteit moet zijn. De resultaten gebruiken we om te beslissen welke thema’s we belichten in onze verkiezingsuitzendingen. Nu gebeurt dat dus om de vijf jaar, maar we zouden de mensen vaker willen bevragen”.

Hoe men precies rekening gaat houden met het panel en met welke frequentie men het gaat bevragen is nog onbeslist. Wel staat vast dat de “de resultaten daarvan [niet] zullen […] dicteren wat we maken en doen”.

Francken: “Politieke agenda lag er vingerdik op”

N-VA-Kamerlid Theo Francken is, naar aanleiding van het document, opnieuw kritisch voor de openbare omroep. “Het lag er zo vingerdik op dat ze de politieke agenda wilden ‘zetten’ dat het mislukte. Vlamingen houden niet van gespijbel, zeker niet wekelijks, wat de zaak ook moge zijn”, stelt de N-VA-politicus. Volgens de burgemeester van Lubbeek verdween de sympathie voor de klimaatmarsen toen het verplicht werd om eraan deel te nemen”. Wel merkt hij op dat migratie, in de verkiezingsdebatten, correct en goed naar voren werd gebracht. 

Lees meer:

Opnieuw bevestigd: Gros politieke journalisten links van centrum