Naast het verbeteren van de voeling met ‘de Vlaming’, is er volgens de hoofdredactie van VRT NWS “een leidraad nodig” om met het Vlaams Belang om te gaan. “Zeker tijdens zomer als er minder volk is bij politieke cel en dus mensen worden ingezet die onvoldoende beslagen zijn in het onderwerp”, klinkt het in een intern document. “Dit is niet alleen tegenstrijdig maar vooral ongepast voor een publieke omroep, gefinancierd door álle Vlamingen, waaronder ook de meer dan 800.000 Vlaams Belang-kiezers” reageert Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens in een persbericht.

De verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang brengt kennelijk een oude discussie binnen de VRT-nieuwsdienst terug tot leven, namelijk ‘hoe moeten we omgaan met het Vlaams Belang’. Momenteel is de hoofdredactie, althans dat blijkt uit een intern document, van mening dat er een leidraad moet komen. “Zeker tijdens de zomer, als er minder volk is bij de politieke cel en er mensen worden ingezet die onvoldoende beslagen zijn in het onderwerp”, klinkt het.

De deontologische raad brengt de oprichting van een aparte cel naar voren al moet men “ook niet in overdrive gaan”. Voor de hoofdredactie is “kritisch benaderen en die kennis goed delen” belangrijk. “We maken momenteel steekkaarten voor Vlaams Belang zoals die er waren voor begroting en dergelijke bij de verkiezingen. We bekijken nog welke manier het beste is, zodat het kan aangepast worden om te voorkomen dat het snel achterhaald wordt”, klinkt het.

Vlaams Belang ‘not amused’

Bij Vlaams Belang is men ‘not amused’ met de inhoud van het verslag. “Het mediadecreet en de beheersovereenkomst bepalen dat de VRT zich te allen tijde onafhankelijk, neutraal en objectief opstelt. Door aparte cellen op te richten en aparte steekkaarten aan te maken, worden correcte journalisten gemanipuleerd om onze partij per definitie in een slecht daglicht te stellen. Blijkbaar hebben bepaalde mei 68’ers heimwee naar de rode BRT waarbij onze partij als een leprapatiënt werd behandeld”, reageert Vlaams Belang-parlementslid en partijwoordvoerder Klaas Slootmans in een persbericht.

Janssens wijst dan weer op de paradox binnen de redactie. “De journalisten van de VRT geven tijdens de redactieraad aan dat ze terug voeling met het publiek willen krijgen maar tegelijkertijd willen ze de tweede grootste partij van Vlaanderen een pak kritischer benaderen dan andere politieke partijen met als duidelijk doel ons te beschadigen. Dit is niet alleen tegenstrijdig maar vooral ongepast voor een publieke omroep, gefinancierd door álle Vlamingen, waaronder ook de meer dan 800.000 Vlaams Belang-kiezers”, klinkt het.

Het Vlaams Belang is van plan om Vlaams minister van Media, Sven Gatz (Open Vld), om opheldering te vragen. Tevens werken de rechts-nationalisten aan een klacht bij de Vlaamse Regulator voor de Media.

De VRT-hoofdredactie gaat evenwel niet akkoord met de kritiek van het Vlaams Belang. “Op die kaarten staan vooral facts and figures, die journalisten die niet thuis zijn in de materie helpen om kritische vragen te stellen. Op de kaart over de begroting staat hoe groot het tekort nu is, hoe dat er gekomen is,…. En wat migratie betreft, staat de terminologie uitgelegd, maar ook de officiële cijfers, want partijen goochelen nu eenmaal vaak met hun eigen cijfers”, reageert men tegenover De Morgen.

Voor SCEPTR was de VRT niet onmiddellijk bereikbaar.