Voormalig Kamervoorzitter en VRT-coryfee Siegfried Bracke (N-VA) pleit in een vrije tribune op de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak voor een privatisering van de VRT. “Ik ben absoluut geen neoliberaal of zelfs gewone liberaal. En ik heb er heel lang over gedaan om tot dat inzicht te komen. Maar het moet. De Vlaamse mediaconsument zal minstens even goed gediend zijn als tevoren, en het zal bovendien een stuk goedkoper zijn”, schrijft de N-VA’er. 

Eerder deze week lekte er een intern document van de VRT-nieuwsdienst waaruit bleek dat de redactieraad concludeerde dat men te weinig voeling had/heeft met het publiek. “We stellen vast dat we de uitslag van de verkiezingen en de lage interesse voor de klimaatproblematiek niet hebben aangevoeld”, klonk het. De VRT hoopt uit deze ‘bubbel’ te komen door in de toekomst vaker terug te koppelen naar lezers, luisteraars en kijkers. “We werken aan een panel van 1.000 mensen representatief samengesteld om te kijken wat er leeft”, stelt men in het document.

Volgens Bracke daarentegen weet de nieuwsdienst “niet meer wat nieuws is”. “De regel is simpel: nieuws dat de mensen niet bezighoudt, is geen nieuws. En daar loopt het dus zeer fout: wat de VRT volop bezighoudt, interesseert u/ons matig of niet. […] Dat is exact de openbare omroep in de eerste helft van de jaren 90. De BRTN die Vlaanderen moest verheffen. Mét kwaliteit, zei men ook toen. Maar ook toen maakte men het de kijkers ‘beu’, en die schakelden prompt over naar Vilvoorde. Terug naar af?”, analyseert Bracke op Doorbraak.

Privatiseren VRT als oplossing

De oplossing van Bracke? Een privatisering van de VRT. “Ik ben absoluut geen neoliberaal of zelfs gewone liberaal. En ik heb er heel lang over gedaan om tot dat inzicht te komen. Maar het moet. De Vlaamse mediaconsument zal minstens even goed gediend zijn als tevoren, en het zal bovendien een stuk goedkoper zijn”, argumenteert de voormalige VRT-coryfee. De N-VA’er is van mening dat de private sector de informatie-opdracht even goed kan uitvoeren als de VRT. “Per slot van rekening bestaan er nergens in de wereld openbare kranten. So what?”, klinkt het.

Hoewel er volgens Bracke argumenten vallen te geven voor een privatisering van de VRT, gaat het niet zo ver komen. De reden? “De politiek [is] slachtoffer […] van zijn eigen dubbelzinnigheid: nee, men vindt het niet goed wat de openbare nieuwsdienst doet. Maar tegelijk vreest men het alternatief”, klinkt het. Daarnaast weet volgens Bracke de openbare omroep “heel goed hoe makkelijk de politiek te misleiden is”. “Zet bijvoorbeeld in de beheersovereenkomst een paar keer hoe belangrijk het Nederlands is voor de VRT, en de N-VA is al geweldig voor… Meer moet dat niet zijn. Alsof men er ooit had aan gedacht om in de toekomst in het Frans/Chinees/… uit te zenden. Maar soit, flaminganten nietwaar. Soms ligt ook de Vlaamse lat erg laag”, schrijft Bracke ietwat cynisch op Doorbraak.

Lees meer:

VRT probeert uit bubbel te komen en gaat publiek meer ondervragen