Op dit moment vindt de wereldjamboree van de scouts – een internationaal verzamelen van alle scouts overheen de wereld dat om de vier jaar wordt georganiseerd – plaats in de Verenigde Staten. Op het programma staat onder meer begeleid schieten met hagelwapens, geweren en pistolen, bleek eerder deze maand. In Vlaanderen stuitte dat echter direct op onbegrip. “We verbieden onze leden om aan die activiteiten deel te nemen”, klonk het toen.De kans dat iemand van ons zelfs maar een geweer te zien krijgt, is uiterst klein.” Maar zoals te verwachten viel, hebben enkele Vlaamse scouts toch deelgenomen aan de schietactiviteiten. De scoutsleiding reageerde meteen met straffen voor de 7 betrapte leden, maar erkent nu wel dat de schietactiviteiten in een “veilig kader” worden georganiseerd.

Zeker 7 Vlaamse scoutsleden hebben meegedaan aan de beveiligde schietoefeningen die werden georganiseerd op de wereldjamboree van de scouts deze maand in de VS. Bij de activiteiten een scherpschutterswedstrijd, waarbij men stalen doelen moet raken die tot 90 meter verder aan de andere kant van een kloof worden opgesteld. Een andere activiteit laat de scoutleden dan weer kleiduivenschieten met hagelwapens. Normale zaken voor de de Amerikaanse ‘Boy Scouts’, die altijd al meer hebben ingezet op ‘survival’-vaardigheden en bepaalde licht-militaristische tradities. De Vlaamse Scouts en Gidsen waren echter weinig te spreken over het programma. Toch zijn enkele van hun leden overgegaan tot deelname aan de schietsporten. Inmiddels zijn ze gestraft en zouden ze spijt hebben geuit.

“We zijn niet tegen schietsport, maar bij ons horen wapens niet thuis binnen scouts”

“Het gaat over een activiteit die nu eenmaal op het programma staat en die voor vele culturen en voor vele deelnemers gewoon was, maar waar wij vanuit onze kijk op scouting niet aan deelnemen”, zo vertelt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen, via VRT NWS. “Er werd door de kampleiding gepast op gereageerd door de betrokken leden denktijd te geven rond de overtreden leefregel en achterliggende norm. Excuses zijn aangeboden aan de kampgenoten en de leiding en de betrokken leden zullen extra voor hen koken als blijk van inzicht. Daarmee is dat voor ons ook rond. Een zwaardere straf lijkt ons hier niet nodig in het licht van een activiteit die nu eenmaal in een veilig kader op het programma aangeboden werd en past bij een aantal andere culturen.” 

“We zijn niet tegen schietsport, maar bij ons horen wapens niet thuis binnen scouting”, vervolgt Van Reusel nog. “De genomen maatregel volstaat als bewustmaking waarom wij met scouts niet wensen deel te nemen aan schieten.” De jamboree is echter nog steeds lopende, dus het is mogelijk dat er nog Vlaamse scouts zullen betrapt worden op deelname aan schietactiviteiten. Mocht dat het geval blijken, wil de scoutleiding “gelijkaardig reageren”. Eerder deze maand liet de leiding nog weten dat “de kans dat iemand van ons zelfs maar een geweer te zien krijgt, […] uiterst klein [is].”

Lees ook:

Vlaamse scouts bang voor scouts van andere cultuur