De wereldjamboree van de scouts, een intercultureel en -nationaal verzamelen van alle scouts overheen de wereld dat om de vier jaar wordt georganiseerd, vindt deze maand in de Verenigde Staten plaats. Op de planning staat onder meer ook begeleid schieten met hagelwapens, geweren en pistolen. Maar dat stuit op onbegrip in Vlaanderen. “We verbieden onze leden om aan die activiteiten deel te nemen”, klinkt het in De Standaard. De Vlaamse scouts zouden ‘geschrokken’ zijn van het programma.

Zo’n 900 Belgische scouts zullen afzakken naar de VS deze maand, maar de scoutleden van bij ons krijgen strenge regels opgelegd. “We zijn zelf geschrokken toen we het programma zagen”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen via De Standaard. “We verbieden onze leden om aan die activiteiten deel te nemen.”

Mietjesmaatschappij of intolerant? Vlaamse scouts mogen niet deelnemen aan Amerikaanse scoutcultuur

De jamboree is een international en educatief jeugdbewegingsevenement dat scoutleden over de hele wereld samenbrengt om vrede en wederzijds begrip te promoten. Maar het wederzijds begrip is niet overal te vinden, zo blijkt. De Vlaamse scouts hebben namelijk weinig waardering voor de activiteitenplanning van de Amerikaanse ‘Boy Scouts’, die altijd al hebben ingezet op ‘survival’-vaardigheden en bepaalde licht militaristische tradities. De beveiligde schietsporten die worden gepland, zijn dan ook heel gewoon naar Amerikaanse standaarden, maar de Vlaamse Scouts en Gidsen zijn weinig te spreken over het programma.

Zo is een van de activiteiten een scherpschutterswedstrijd, waarbij men stalen doelen moet raken die tot 90 meter verder aan de andere kant van een kloof worden opgesteld. Een andere activiteit laat de scoutleden dan weer kleiduivenschieten met hagelwapens.

Rifle Shooting merit badge van de Amerikaanse Scouts
De ‘Rifle Shooting merit badge’ is een van de badges die leden van de Amerikaanse scouts kunnen winnen. Leden leren dat “tenzij een geweer incorrect of argeloos wordt gebruikt, het niet gevaarlijk [is]. Een geweer, net als elk ander precisie-instrument, is gemaakt om een specifieke taak uit voeren en kan dit doen zonder risico voor de gebruiker of anderen. Door deze badge te verdienen, kunnen scouts hun schietvaardigheden ontwikkelen terwijl veiligheidsprocedures te leren.”
“We willen ons niet uitspreken over het programma, dat is voor rekening van de Amerikaanse Boy Scouts, die de jamboree mee organiseren, maar we waren uiteraard zelf geschrokken toen we dat zagen”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen in De Standaard. “Schietsporten behoren tot de cultuur van de Verenigde Staten, maar wij zeggen heel duidelijk: Wij doen daar niet aan mee.”

“Gaan ervan uit dat plaatselijke staf hun verantwoordelijkheid zal nemen”

De Vlaamse leden krijgen dus een verbod om deel te nemen aan de schietactiviteiten. “Honderd procent waterdicht is dat nooit, maar we zijn er gerust in dat de leiding en de leden hun verantwoordelijkheid zullen nemen”, zegt Van Reusel verder. “[…] We gaan ervan uit dat de plaatselijke staf ook zijn verantwoordelijkheid neemt en onze leden geen toelating geeft om te schieten. De kans dat iemand van ons zelfs maar een geweer te zien krijgt, is uiterst klein.”

Eerder dit jaar veranderde de ‘Boy Scouts of America’ hun naam nog naar naar ‘Scouts BSA’, om hun veranderd beleid om ook meisjes toe te laten, duidelijk te maken.