Kris Van Dijck (N-VA) is vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag betrapt op dronken rijden. De nieuwbakken Vlaams Parlementsvoorzitter blies positief nadat hij een aanhangwagen geramd had, dat rapporteert Het Nieuwsblad. Op Twitter wordt Van Dijcks uitschuiver streng veroordeeld, maar zijn partij blijft achter hem staan.

Van Dijck kroop na een cafébezoek achter het stuur van zijn auto en ramde onderweg naar huis een aanhangwagen. De eigenaar van de aanhangwagen belde de politie en de Vlaams Parlementsvoorzitter legde een positieve ademtest af. Met 1,42 promille had hij ruim te veel – 0,5 promille is het maximum – alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd daarom voor 6 uur ingetrokken. De N-VA’er betreurt de zaak en laat in een reactie aan Het Nieuwsblad weten zich diep te schamen.

Van Dijck werd betrapt in de Kempense gemeente Dessel waar hij burgemeester is. Omdat hij vanuit die functie aan het hoofd staat van de lokale politie, moesten agenten van een andere politiezone de ademtest afnemen.

Vergoeding aan fonds verkeersslachtoffers

Hoewel Van Dijck als Vlaams Parlementsvoorzitter recht heeft op een chauffeur, maakte hij hier de bewuste nacht dus geen gebruik van. Hij zal nu een deel van zijn maandloon overmaken aan een fonds voor verkeersslachtoffers. Hoeveel dat precies is, weet de N-VA’er nog niet. Hij verduidelijkt wel dat het gaat om zijn vergoeding van deze maand als parlementsvoorzitter.

Die extra vergoeding – bovenop het gewone salaris – voor de Vlaams Parlementsvoorzitter bestaat uit een slordige 4.400 euro bruto per maand, aangevuld met een forfaitaire kostenvergoeding van zo’n 2.675 euro bruto.

Twitterend Vlaanderen veroordeelt Van Dijcks misstap

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys liet al verstaan dat de partij achter Van Dijck blijft staan als Parlementsvoorzitter. “Ik heb met Kris gesproken en gelukkig ziet hij in dat hij schuld heeft aan de situatie, zal hij zijn straf ondergaan en gaat hij ervoor zorgen dat het nooit meer zal gebeuren in de toekomst”, klinkt het bij hem.

Niettemin wordt de flinke misstap streng veroordeeld door collega-politici en andere twitteraars. Sp.a-fractieleider Conner Rousseau maakte van het voorval direct gebruik om een oproep te doen aan de volgende regering, die volgens hem “veel forser moet inzetten op de strijd tegen alcohol in het verkeer.” Anderen doopten Van Dijck tot “zatte nonkel” van de N-VA, een verwijzing naar een uitspraak van Geert Bourgeois over de Spaanse partij Vox, uit de ECR-fractie in het Europees Parlement. Ook de activistische viroloog Marc Van Ranst – die wel vaker uithaalt naar N-VA – deed zijn duit in het zakje: “Woorden wekken, voorbeelden strekken. Arm Vlaanderen”, klonk het bij hem.