De provincie van Vlaams-Brabant heeft woensdag een expliciet boerkiniverbod goedgekeurd. Dat verbod geldt voortaan voor alle zwembaden die behoren tot een provinciaal recreatiedomein in Vlaams-Brabant. Dat brengt ROB-TV. Het gaat om vier domeinen in totaal. De beslissing komt er na enige ophef over een contradictorisch beleid in het provinciaal domein in Kessel-Lo. Zwemmen met een zwemshort kon er immers niet, maar met boerkini wel. Open Vld verdedigde aanvankelijk dat beleid, maar volgt nu toch N-VA.

Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant vergaderde woensdag urenlang over een controversiële boerkiniverbod. Finaal zou Open Vld dan toch de mening van de N-VA volgen, die eerder al vond dat boerkini’s onder het geldende reglement moesten worden uitgesloten. Maar nu wordt expliciet gewag gemaakt van een verbod op boerkini’s. Dit zal gelden in de vier provinciale domeinen in Vlaams-Brabant.

Van lokale ophef tot nationaal thema: de boerkini in Kessel-Lo

Vorige week donderdag ging Dirk Stinis met zijn kleinkinderen naar het provinciaal zwembad in Kessel-Lo om er wat verfrissing te zoeken. Hij werd echter wandelen gestuurd, want de kinderen hadden een zwemshort aan. De volgende dag keerde hij en de kinderen terug, met aangepaste zwemkledij. Wat zag hij echter? Een vrouw in boerkini. Stinis kon zijn ongeloof moeilijk wegsteken en uitte zijn ontevredenheid op Facebook. Het bericht werd al snel opgepikt op Twitter. Onder meer parlementsleden Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Theo Francken (N-VA) hekelden de beslissing van het zwembad. Open Vld daarentegen verdedigde de beslissing.

Gedeputeerde Ann Schevenels (Open Vld) vertelde namelijk toen dat “een boerkiniverbod in zwembaden juridisch moeilijk te rechtvaardigen valt. […] Elk jaar wordt het reglement na het einde van het seizoen geëvalueerd. Indien nodig kunnen er dan aanpassingen gebeuren.” Maar gedeputeerde Bart Nevens (N-VA) haalde maandag aan dat een boerkini duidelijk niet toegelaten was. “Deputatie sprak zich hier in mei duidelijk over uit. Reglement stelt wat toegelaten is, boerkini valt daar NIET onder”, zo tweette Nevens“Ik vraag via bevoegd collega Ann Schevenels om strikt op te treden in de toepassing van het reglement.”

Nu zou de discussie afgesloten moeten zijn, met een duidelijk akkoord over het niet langer toelaten van boerkini’s.

Lees ook:

Kessel-Lo: Kinderen in zwemshort niet welkom, boerkini wel