Het openluchtzwembad De Warande te Wetteren was gisteren het toneel voor een (nieuwe) ‘boerkinirel’. Zo deed Vlaams Belang-gemeenteraadslid Wouter Bracke gisteren zijn beklag over enkele moslima’s die het islamitische kledingstuk droegen. Het raadslid kreeg evenwel nul op rekest. Toen hij, uit protest, in bermuda in het zwembad sprong werd hij opgepakt door de politie. “Iemand die de problemen aankaart, wordt blijkbaar niet getolereerd”, reageert Bracke tegenover Het Laatste Nieuws.

De boerkini blijft een controversieel kledingstuk dat – in het verleden – al voer was voor verschillende rechtszaken. Zo kregen in Gent moslima’s die het boerkiniverbod bestreden gelijk. In Antwerpen daarentegen handhaafde de rechter het verbod. Dat de boerkinidiscussie nog (lang) niet is afgelopen werd gisteren in openluchtzwembad De Warande bewezen. Terwijl zwemshorts verboden zijn, werd het boerkiniverbod na een rechterlijke uitspraak geschrapt.

Volgens Wouter Bracke (Vlaams Belang) echter worden de reglementen “hier met de voeten getreden”. “Ik ben toen inderdaad uit protest live op Facebook gegaan en met bermuda in het zwembad gesprongen. Na de commotie op onze pagina kwam pas de politie langs en haalden enkele mensen met bermuda uit het bad. Toen ik hen vroeg om iedereen, dus ook de dames in boerkini, uit het water te halen, kreeg ik te horen dat ik me niet moest moeien”, doet de Vlaams Belanger tegenover Het Laatste Nieuws zijn verhaal.

Bracke werd, nadat hij riep “of ze de dames met een lang kleed in het kinderbad niet durfden aanspreken”, in de boeien geslagen. Op het politiecommissariaat kreeg hij – naar eigen zeggen – de keuze tussen naar huis gaan of opnieuw naar het zwembad gaan en een nachtje cel riskeren. “Ik ben dan maar naar huis getrokken, maar ik betreur de feiten. Iemand die de problemen aankaart, wordt blijkbaar niet getolereerd”, stelt het Vlaams Belang-raadslid.

“Allemaal met bermuda in het zwembad springen”

Dat een boerkini is toegelaten maar een bermuda niet zit de lokale Vlaams Belang-afdeling duidelijk hoog. Zo roept ze iedereen op om een klacht bij de politie en Unia in te dienen. Verder maakte men een Facebook-evenement aan waarin men oproept om met z’n allen met een bermuda om 17h30 in het openluchtzwembad [te springen]”. Dit als “protest tegen de huidige gang van zaken”.

Lees meer:

Boerkini blijft verboden in Antwerps zwembad