Vlaams informateur Bart De Wever zet deze week de gesprekken voor een toekomstige Vlaamse regering voort. De N-VA-voorzitter zal daar opnieuw het Vlaams Belang bij betrekken, zo vernam De Morgen. Het blijft evenwel de vraag of de Vlaamse formatie – die historisch lang dreigt te duren – deze week in een stroomversnelling gaat komen.

Het betrekken van het Vlaams Belang bij de Vlaamse formatie is De Wever al op stevige kritiek komen te staan. “Ik vind eerlijk gezegd dat N-VA en met name De Wever in zijn gesprekken met Vlaams Belang op een zeer dunne lijn is gaan lopen”, stelde Karel De Gucht (Open Vld) gisteren nog tegenover VTM Nieuws“Vlaams Belang heeft sinds de verkiezingen al vele bewijzen geleverd dat zij nog altijd de extreemrechtse, naar het fascisme neigende, partij is”, klonk het bij de liberaal. Ex-Kamerlid Hendrik Vuye was eerder dan weer van mening dat de N-VA het Vlaams Belang zou doodknuffelen met minder dan eerlijke intenties.

Vlaams Belang terug op het appèl

Ofschoon de intenties die men De Wever al dan niet toedicht: in de tweede helft van deze week zou het Vlaams Belang opnieuw bij de informateur worden verwacht. Naast de rechts-nationalisten zou De Wever volgens bronnen van De Morgen opnieuw spreken met sp.a, Open Vld en CD&V.

Een kleine maand geleden temporiseerde De Wever de Vlaams formatiegesprekken. De reden? Federale onduidelijkheid. De Vlaams-nationalisten van N-VA hebben immers zin om nog een legislatuur federaal aan de knoppen te zitten. Tenzij de andere Vlaamse partijen evenwel blijven vasthouden aan een Vlaamse meerderheid is de N-VA mathematisch federaal niet nodig. Een paars-groene coalitie, eventueel met de christendemocraten, heeft perfect een meerderheid in de Kamer.

Of De Wever – na het gesprek met onder meer de PS – meer zekerheid heeft gekregen blijft evenwel onduidelijk. “Federaal hebben de informateurs zondag toch duidelijk gemaakt dat ze eerst de paars-gele piste willen toetsen, met de N-VA en PS in een toekomstige federale regering. Dit geeft ons wat meer houvast om de Vlaamse onderhandelingen te hervatten”, laat een N-VA-bron echter in De Morgen optekenen.

Lees meer:

Open Vld “zal nooit met Vlaams Belang regeren”