De juridische dienst van het Vlaams Belang onderzoekt of de partij een klacht voor laster kan indienen tegen Karel De Gucht (Open Vld). Die laatste deed zondag enkele straffe uitspraken tegenover VTM Nieuws over de partij van voorzitter Tom Van Grieken. De Gucht verwees daarbij onder meer naar de jaren 30. “Een brug te ver”, volgens Van Grieken.

“Ik vind eerlijk gezegd dat N-VA en met name De Wever in zijn gesprekken met Vlaams Belang op een zeer dunne lijn is gaan lopen”, begon De Gucht zijn betoog tegen VTM Nieuws“Vlaams Belang heeft sinds de verkiezingen al vele bewijzen geleverd dat zij nog altijd de extreemrechtse, naar het fascisme neigende, partij is.” 

De voormalig eurocommissaris ging echter nog een stap verder. Gevraagd of het Vlaams Belang niet veranderd is door de sociale elementen in haar partijprogramma, verwees De Gucht naar Duitsland in de jaren 30. “Kijk eens naar het verleden, in Duitsland had je in de jaren 30 ook zo’n redenering: zeer nationalistisch en ook socialistisch”, aldus de liberaal. “Eigenlijk is dat de formule van het nationaalsocialisme die daar wordt toegepast.”

Van Grieken: “Geen argumenten meer, alleen nog maar schelden”

Vlaams Belang en kopman Tom Van Grieken reageerden al snel op de uitspraken van De Gucht. “Meneer De Gucht heeft de pretentie om 810.000 kiezers te vergelijken met nazi’s”, zei de voorzitter tegenover VTM Nieuws. “Dat is spuwen in het gezicht van de VB-kiezer en het duidt alleen maar aan dat De Gucht geen argumenten meer heeft en alleen nog maar kan schelden.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ook VB-woordvoerder Klaas Slootmans reageerde op Twitter. “Het is niet omdat de partijbeerput van Karel De Gucht overloopt dat hij met drek moet smijten naar het VB”, klonk het bij hem. Een verwijzing naar het intern gerommel binnen de Open Vld.

Van Grieken verklaarde verder nog dat de juridische dienst van zijn partij onderzoekt of een klacht tegen De Gucht mogelijk is. “We gaan juridische stappen ondernemen, zo’n gratuite beschuldigingen zonder argumenten, dat kan absoluut niet”, klonk het bij Van Grieken.