De Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft een Britse olietanker in beslag genomen in de Straat van Hormuz omdat het “betrokken was bij een ongeluk en hulpverzoeken negeerde”. Volgens de Britse minister van Defensie zou het echter gaan om een “vijandige actie”. De spanningen in de regio lopen zo verder op na andere confrontaties eerder deze week.

De Britse olietanker Stena Impero werd zaterdag in beslag genomen na een aanvaring met een vissersboot. Volgens de lokale Iraanse autoriteiten is zo’n inbeslagname nodig en bij wet vereist na een ongeluk, om de oorzaken ervan te onderzoeken. Omdat de Britse olietanker volgens Iran niet reageerde op verschillende berichten was de IRGC genoodzaakt om het schip onder dwang te begeleiden naar de haven van Bandar Abbas.

Video: Press TV

De Britse Defensieminister Penny Mordaunt (Con.) gelooft echter maar weinig van de uitleg van Iran. Volgens haar gaat het om een “vijandige actie”. Dat zei ze zaterdagavond nadat Iran beelden van de inbeslagname met de wereld gedeeld had. Ook Jeremy Hunt (Con.), Brits minister van Buitenlandse Zaken, veroordeelde de inbeslagname. Hij liet ook weten zijn “enorme teleurstelling” al te hebben duidelijk gemaakt aan zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif.

Spanningen lopen steeds sneller op

Het Iraanse spierballengerol en de veroordeling van het Verenigd Koninkrijk doen de spanningen in de Perzische Golf verder oplopen. Eerder deze week haalde de Verenigde Staten er nog een Iraanse drone neer nadat deze te dicht bij een Amerikaans schip in internationale wateren zou gevlogen hebben. Daarnaast werd deze week nog een andere “buitenlandse” olietanker in beslag genomen in de Straat van Hormuz.

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) zei zaterdag nog dat Iran een groot probleem heeft, nadat de VS zo’n 500 soldaten naar een luchtmachtbasis in Saoedi-Arabië gestuurd had. Volgens het Witte Huis verzekeren de nieuwe troepen de mogelijkheid om de Amerikaanse belangen in de regio te verdedigen van opkomende bedreigingen.

Lees ook:

Amerikanen halen Iraanse drone neer in Perzische Golf