Malek F., de ‘verwarde’ Syrische asielzoeker die vorig jaar onder “Allahoe akbar”-kreten drie mensen neerstak in Den Haag, is ontoerekeningsvatbaar verklaard. Bijgevolg krijgt hij geen celstraf, maar wordt hij geïnterneerd. Het Nederlandse Openbaar Ministerie had eerder vijftien jaar cel geëist.

De 32-jarige Malek F. stak op 5 mei 2018 – Bevrijdingsdag – drie willekeurige voorbijgangers neer op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag. Hoewel hij “Allahoe akbar” riep en de aanval veel weg had van een terreuraanslag, oordeelde de rechter maandag dat Malek F. geen terrorist was. Hij zou immers psychotisch zijn. Bijgevolg wordt hij niet gerechtelijk vervolgd.

OM gaat mogelijk in beroep

Malek F. zou geloven dat hij achtervolgd werd door een satanistische organisatie. “Uit Maleks verklaringen valt af te leiden dat hij alleen de duivelsaanbidders wilde treffen, niet de Nederlandse bevolking. De satanisten bestonden alleen in zijn hoofd”, aldus de rechter.

Malek consumeerde veel drugs en alcohol. Hij zou ook getraumatiseerd zijn omdat zijn vader, die door hem werd overhaald om naar Europa te komen, onderweg verdronk. De jihadistische taal en gebaren van Malek zouden volgens de rechter een manier zijn geweest om met zijn psychose om te gaan.

Desalniettemin eiste het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vijftien jaar cel en daarna internering. Zo waren er nog altijd elementen over die in het nadeel van Malek F. spraken. Hij zou bijvoorbeeld zijn verklaringen gaandeweg veranderen in zijn voordeel. Mogelijk gaat het OM nog in beroep tegen de beslissing van de rechter. Na afloop van de rechtszaak zei Malek “shukran”, Arabisch voor bedankt.