Bij de liberalen respecteert men momenteel een oude ‘traditie’: de familieruzie. Zo zit het er bovenarms op tussen de partijleiding en de Brusselse afdeling na het ‘te linkse’ Brusselse regeerakkoord. Daarnaast worden er ook vraagtekens geplaatst bij de ideologische koers van voorzitter Gwendolyn Rutten. “Onze partij is veel te veel naar links opgeschoven en daar betalen we nu de tol van”, verklaarde Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vandaag op VTM NIEUWS. Opmerkelijk: ‘Quickie’ sluit niet uit dat hij zal kandideren voor het voorzitterschap.

Het trage, maar gestage, verval van het liberale marktaandeel in Vlaanderen verzwakt de positie van voorzitter Rutten. Zo maakte Francesco Vanderjeugd een kleine maand na de verkiezingen duidelijk dat hij voor het Open Vld-voorzitterschap ging. ‘Te veel marketing, te weinig binding met de basis’, luidde de kritiek van de burgemeester van Staden. Ook Van Quickenborne overweegt een kandidatuur. “Ik ga nog zien of ik zelf kandidaat ben, maar ik overweeg dat wel. Veel mensen trekken aan mijn mouw”, klinkt het.

Van Quickenborne: “Open Vld moet terug naar rechts”

Voor Van Quickenborne is de huidige koers te links. “Onze partij is veel te veel naar links opgeschoven en daar betalen we nu de tol van”, stelde de burgemeester van Kortrijk tegenover VTM NIEUWS. “Nog niet zo lang geleden bleek dat iemand die jarenlang werkloos was geweest meer pensioen kreeg dan een zelfstandige. Op dat ogenblik moet je durven zeggen dat die zelfstandige meer pensioen moet krijgen en dat het pensioen van die werkloze wat moet dalen. Dat niet meer durven zeggen, is een slag in het gezicht van alle werkende Vlamingen”, klonk het.

Het paars-groen scenario is dan ook (bijna) uitgesloten. “Iedereen die hoopt dat we dat snel-snel zullen doen, is eraan voor de moeite”, klonk het. “Samengaan met Groen-Ecolo is voor mij eerlijk gezegd geen optie. Wij gaan voor jobs, welvaart en vooruitgang, en als je kijkt naar wat Groen-Ecolo wil, dan zijn dat verhalen die haaks op elkaar staan. Ik zie dat niet zitten, tenzij Groen-Ecolo dat programma in de open haard verbrandt”, verklaarde de liberaal.

Van Quickenborne hoopt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo elkaar ontmoeten en de formatie op gang trekken. Opmerkelijk: Van Quickenborne deed de deur voor een nieuwe staatshervorming niet dicht maar dan wel in onderling overleg “en niet alles of niets, confederalisme of niets”.