Als het aan Groen ligt, wordt gokken op nagenoeg dezelfde manier behandeld als roken. De ecologisten willen namelijk een totaalverbod op reclame voor de sector. Dat brengt BELGA. Sinds 1 juli is er al een reclameverbod op televisie voor online kansspelen.

Het verbod op reclame voor online kansspelen op televisie is een stap in de goeie richting, maar gaat nog niet ver genoeg, vindt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). De ecologist dient daarom een wetsvoorstel in met vijf extra maatregelen, “om spelers beter te beschermen”, zo luidt het via BELGA en liet Van Hecke ook weten op Radio 1.

Want, “wie nu online gokt, kan tot 500 euro per week inzetten, of 2000 per maand”, vertelt Van Hecke via Radio 1. “Da’s meer dan een maandloon voor heel veel mensen. Problematische gokkers verspelen tot 42% van hun maandloon. Bijzonder schadelijk.”

Totaalverbod Groen zou gepaard gaan met leeftijdslimiet van 21 jaar en 3 andere maatregelen

Concreet wil Groen een totaalverbod op reclame en sponsoring, maar ook een algemene leeftijdslimiet van 21 jaar. Daarbij wil de partij ook nog eens een uitgebreide EPIS-controle. Dat is een soort van zwarte lijst die de kansspelcommissie beheert waarop mensen worden opgelijst die geen toegang mogen krijgen tot casino’s, speelautomatenhallen, of online gokspellen. Groen wil dat nu uitbreiden tot renbanen en krantenwinkels.

Ten vierde wil Groen dat de online speellimiet wordt verkleind. Thans kunnen spelers tot 500 EUR per week inzetten. Groen wil ervoor zorgen dat dit maximaal 250 EUR wordt. Tot slot moeten de zogenaamde 3.3-automaten aan banden worden gelegd. Die 3.3 verwijst naar het gelijknamige artikel 3.3 van de kansspelwet die een lacune creëert waardoor goktoestellen in café’s of tankstations kunnen worden opgesteld.