Vlaams informateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever liet eerder vandaag weten dat het “verstandig [is om] nog geen formele Vlaamse formatie op te starten in deze periode” van federale onzekerheid. Verschillende partijen, zoals Open Vld en CD&V kregen evenwel van De Wever alvast een nota te zien. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zag nog geen document maar heeft – zo verklaarde hij op Radio 1“niet het gevoel dat [hij] er definitief uit [ligt]“.

De onduidelijke wolken die over de federale formatie hangen, vertragen en belemmeren de Vlaamse regeringsvorming. “Uit elk gesprek met iedere partij bleek hoe zwaar de federale toestand als een slagschaduw over de Vlaamse formatie hangt”, schrijft De Wever. Daarom vindt hij het opportuun om nog te wachten met een Vlaamse formatie. Opvallend, want bij afloop van de verkiezingen op 26 mei zei dezelfde De Wever dat er zo snel mogelijk een Vlaamse regering moest gevormd worden, om zo met een Vlaamse meerderheid een front op federaal niveau te vormen.

Meer tijd voor De Wever? Van Grieken heeft begrip

Van Grieken stoort zich aan het gegeven dat de Waalse partijen niet met het Vlaams Belang willen praten maar begrijpt het temporiseren van De Wever. “Het klopt dat het federale zijn schaduw werpt op de Vlaamse onderhandelingen”, klinkt het. “Een informateur zoekt een ‘common ground’ om een regeerakkoord te krijgen. Hij vraagt nu meer tijd. Daar hebben wij begrip voor”, verklaarde Van Grieken.

Een nota van informateur De Wever heeft Van Grieken – in tegenstelling tot de christendemocraten en liberalen – evenwel niet gekregen. “Er is wel een gesprek geweest over een visie, over wat een gemeenschappelijke visie zou kunnen zijn, maar meer ga ik daarover niet zeggen”, verklaarde de Vlaams Belang-voorzitter tegenover Radio 1. “Laat de informateur maar zijn werk doen, maar ik heb niet het gevoel dat ik er definitief uit lig”, stelde Van Grieken.

Meer dan ooit tijd voor Vlaamse frontvorming

Het probleem van Van Grieken en bij uitbreiding het Vlaams Belang? Noch de christendemocraten, noch de liberalen willen besturen of samenwerken met de rechts-nationalisten; iets waar vooral Open Vld mee probeert te scoren. “Als mevrouw Rutten denkt dat ze een regering kan vormen met de traditionele partijen aangevuld met Groen en de PVDA, dat ze dat maar doet”, reageert Van Grieken. De Vlaams Belang-voorzitter wil zich naar eigen zeggen vooral op de inhoud richten. “Mevrouw Rutten haalt al eens de pers met een nieuwe bril. Ik zou liever hebben dat ze nieuwe inzichten zou hebben en dat ze over de inhoud moet praten”, klonk het bits tegenover Radio 1.

Vlaams Belang-onderhandelaar Chris Janssens stelde eerder dat het momenteel “meer dan ooit tijd [is] voor Vlaamse frontvorming”. “De twee Vlaams-nationale partijen hebben de teugels in handen om de Vlamingen het beleid te geven waarvoor ze gekozen hebben. Ik roep Bart De Wever dan ook op om het been stijf te houden. Niet alleen uit respect voor de kiezers van het Vlaams Belang, maar ook uit respect voor zijn eigen kiezers”, aldus Janssens.

Lees meer:

Nog geen Vlaamse formatie: “Weinig respect voor Vlaamse kiezer”

Chris Janssens (VB): “De Wever moet been stijf houden”