Kris Van Dijck (N-VA), de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement en burgemeester van Dessel, veroorzaakte vorige week woensdagochtend een ongeval terwijl hij flink onder invloed was. “Stom, stom, stom. Ik schaam me diep. Dit had werkelijk nooit mogen gebeuren”, reageerde de Vlaams-nationalist die afklokte op 1,42 promille. Wat blijkt echter? De alcoholcontrole werd bij Van Dijck pas twee en een half uur na de politie-interventie uitgevoerd. Wellicht, zo concludeert Het Laatste Nieuws, had Van Dijck dus initieel meer dan 1,42 promille alcohol in zijn bloed.

Van Dijck werd vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag betrapt op dronken rijden. De oorzaak? De voorzitter van het Vlaams Parlement reed toen in dronken toestand rond 03u00 in Dessel – alwaar hij reeds 12 jaar burgemeester is met een absolute meerderheid – tegen een geparkeerde aanhangwagen in de Koolvenstraat, nochtans een kaarsrechte weg die ‘s nachts goed verlicht is. Zijn wagen kon niet meer vooruit of achteruit, en de politie werd onmiddellijk gebeld door de eigenaar van de aanhangwagen. Het resultaat? De Vlaams-nationalist had 1,42 promille in zijn bloed, flink boven het toegestane maximum van 0,5. Het parket-generaal was snel en duidelijk: Van Dijck moest onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren voor 6 uren. Moest de zaak voor de rechtbank komen, kan er overigens zelfs een boete volgen van 1.200 euro tot 12.000 euro, alsook een nog langer rijverbod van 8 dagen tot maximum 5 jaar.