Bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia is een melding binnengekomen over racisme na een incident op de rommelmarkt van Berlaar. Beelden van het incident – dat dateert van 21 juli – werden door één van de betrokkenen gedeeld op sociale media. De organisatie van de rommelmarkt en andere betrokkenen ontkennen echter dat er sprake is van racisme.

De beelden van het voorval werden door Sinem Tez op verschillende sociale media gedeeld. Zij doet onder meer op Facebook haar verhaal over het incident. “Eerst werden wij weggejaagd uit de rommelmarkt. Toen wij verhaal wilden halen bij de organisatoren, werden wij uitgescholden. Daarna sloegen ze ons en trokken ze aan onze haren”, schrijft ze. Ook haar zus en tante waren betrokken bij de feiten. Volgens Tez waren de uitlatingen van de organisatie en de betrokkenen racistisch gemotiveerd. “#NEENTEGENRACISME”, sluit ze haar betoog af.

Verhalen familie Tez en organisatie stemmen niet overeen

De organisatie van de rommelmarkt ontkent evenwel elke racistische motivatie. Volgens één van de organisatoren werd de familie Tez gevraagd om hun kraampje te verwijderen omdat het voor de brandweeruitgang opgesteld stond. Zo klinkt het in De Morgen. Dezelfde organisator voegt daar nog aan toe dat de hele situatie escaleerde nadat één van de vrouwen van Turkse origine hem een stamp in zijn buik gaf.

De politie kwam later ook ter plaatse en maakte een proces-verbaal voor slagen en verwondingen op. Er werd vooralsnog geen gerechtelijke klacht ingediend, maar de familie Tez stapte wel naar het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Daar is inmiddels een onderzoek naar het beweerde racistische incident gestart. Op sociale media gaat de discussie echter verder. De gemeente Berlaar liet verder nog weten dat ze “elke vorm van geweld, racisme en kwetsende uitlatingen” veroordeelt.