Twee van de drie gedetineerden die deze week zijn ontsnapt uit de gevangenis van Ruiselede, West-Vlaanderen, zijn al gevat. Dat schrijft BELGA. Ze zouden gevat zijn in Rotterdam, Nederland. De derde gevangene blijft echter spoorloos.

Vrijdag kozen twee gedetineerden het hazenpad na eerder een cipier te bedreigen en een deur te forceren met een brandblusapparaat. Dinsdag ontsnapte dan weer een gevangene vanuit het douchecomplex. Deze voormiddag werden echter twee van deze drie gevangen opgepakt in Rotterdam. Eén van de hen is Sven Buysschaert (37). Hij werd in 2007 door het assisenhof veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een gewelddadige diefstal met dodelijke afloop.

Reeds 5 ontsnappingen op enkele maanden tijd uit ‘open’ gevangenis Ruiselede

De ontsnapping gisteren was reeds de vijfde ontsnapping uit de gevangenis sinds begin dit jaar. De instelling in Ruiselede hanteert een open regime, waar de gedetineerden onder meer op een boerderij kunnen werken.

Toch zijn de ontsnappingen opvallend. Want, “de gedetineerden staan allemaal op een zucht van hun vrijlating en worden voorbereid op hun re-integratie. Ze worden erop geselecteerd geen gevaar te zijn voor de samenleving”, zo zei men eerder bij het Gevangeniswezen via De Standaard. Een onderzoek moet nu uitwijzen wat er verkeerd liep.