De Britse ministers van Financiën en Justitie, respectievelijk Philip Hammond en David Gauke (beide Con.), zullen ontslag nemen als Boris Johnson straks premier wordt. De twee kunnen zich naar eigen zeggen niet vinden in de Brexit-strategie van de kandidaat-premier. Johnson is favoriet om huidig premier Theresa May op te volgen nadat zij woensdag haar ontslag zal indienen.

Harde Brexiteer Johnson verdedigde al meermaals zijn visie over het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Volgens de voormalig burgemeester van Londen moet Groot-Brittannië hoe dan ook voor 31 oktober uit de EU stappen. Dat geldt voor Johnson ook in geval van een no-deal Brexit. Als voorstander van zo’n harde Brexit kan de kandidaat-premier dus echter niet de gehele Britse regering bekoren.

Harde Brexit zaait verdeeldheid binnen Conservatieve Partij

Hammond en Gauke – beide beschouwd als invloedrijke Conservatieven – lieten al weten ontslag te zullen nemen als Johnson straks premier wordt. De Tories kiezen dinsdag de opvolger van Theresa May als partijvoorzitter en eerste minister, maar dat zou slechts een formaliteit zijn met Johnson als topfavoriet. Woensdag zal May dan haar ontslag aanbieden bij de Queen.

De Britse premier kan ook zelf ministers ontslaan, maar Hammond en Gauke zullen de eer aan zichzelf houden. “Ik neem aan dat Johnson premier wordt en ik begrijp dat zijn regering een no-deal Brexit zou aanvaarden”, lichtte Hammond toe op de BBC. “Dat is iets dat ik nooit zou kunnen ondertekenen.”

Daarnaast wordt Johnson ook geconfronteerd met het vertrek van 6 Conservatieve parlementsleden. Volgens The Sunday Times zouden zij de overstap naar de Liberaal-democraten maken als Johnson premier wordt. Opvallend want die partij profileerde zich steeds als felle tegenstander van Brexit.