In Turnhout is zaterdagavond een 13-jarig meisje gedood. Dit in de Lukerstraat. De moeder van het slachtoffer is reeds opgepakt, zo meldt het parket aan Het Laatste Nieuws. Het is waarschijnlijk dat de moeder haar kind doodde tijdens een uit de hand gelopen ruzie.

Een 39-jarige moeder is aangehouden in verdenking van de  doodslag, al had woordvoerster Lieselotte Claessens van het parket van Turnhout het wel over ‘moord’. Dat type misdaad wordt met voorbedachten rade uitgevoerd.

Moord of doodslag in Turnhout?

De omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar mogelijk werd Kiana (13) gedood daar haar moeder – Riki H. – tijdens een ruzie. “We hoorden de laatste tijd meer dan eens een stevige ruzie”, zo vertelt een buurtbewoner in Het Laatste Nieuws. “Maar net zo goed liepen ze minuten later weer hand in hand over straat. Vreemd, allemaal. Het meisje was wel een lief kind.”

Agenten stormden de woning binnen nadat buren de politie hadden ingelicht omdat ze een gil hoorden uit het rijhuis waar de alleenstaande moeder en dochter woonden. De politie bracht even later de moeder naar buiten. “Ze verzette zich totaal niet”, zo vertellen de buren. De vrouw verscheen intussen al voor de onderzoeksrechter en blijft aangehouden. Vrijdag verschijnt de verdachte voor de raadkamer, en haar advocaat wil dan pas reageren.

Het parket wil, zoals altijd als het geheim van onderzoek telt, verder weinig informatie kwijt. “We kunnen alleen bevestigen dat het meisje volgens de eerste vaststellingen een gewelddadige dood is gestorven”, zegt Lieselotte Claessens van het parket Antwerpen via VTM. “Op dit moment hebben we een onderzoeksrechter gevorderd voor een onderzoek naar moord. Over het motief en de precieze omstandigheden bestaat nog geen duidelijkheid, en daar gaan we uit respect voor de nabestaanden geen uitspraken over doen.” De kwalificatie moord is echter opvallend, want dat vergt voorbedachtheid.