Bij een aanslag in Erbil – de hoofdstad van Iraaks Koerdistan – zijn zeker twee doden gevallen, waaronder een Turkse diplomaat. Ankara wijst met beschuldigende vinger naar de PKK.

Een schutter opende het vuur op een restaurant in Erbil, waar Turkse diplomaten aan het eten waren, alvorens in een auto weg te vluchten die bestuurd werd door een medeplichtige. Er vielen minstens twee doden. Een van de dodelijke slachtoffers was een Turkse diplomaat of adjunct-consul die in het consulaat in Erbil werkte.

PKK

De aanslag werd vooralsnog niet opgeëist. Ankara, de Iraaks-Koerdische regering in Erbil en de centrale regering in Bagdad veroordeelden de aanval. Erbil en Ankara denken dat de separatistische gewapende Koerdische groep PKK achter de aanslag zit. Turkije is enkele weken geleden een nieuw offensief begonnen tegen de PKK in Irak, ten noorden van Erbil. Eerder dit jaar werd een Turks legerkamp in de regio aangevallen.

De KDP, de Iraaks-Koerdische regeringspartij van de Barzani-clan, staat op gespannen voet met de PKK. De Iraakse Koerden werken samen met Ankara in de strijd tegen de beweging. Ook na de aanslag beloofde de KDP Turkije te zullen blijven steunen.