De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) dreigt met een nieuwe inval in het Koerdische gebied in het noorden van Syrië, ongeacht of de VS en Turkije een akkoord bereiken over een zogenaamde ‘safe zone’ in het gebied.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) zei vrijdag dat Turkije vastbesloten is om de “terreurcorridor” in het noorden van Syrië “in stukken te vernietigen”. Daarmee doelt hij op het gebied dat in handen is van de Syrische Koerden.

Koerdische bondgenoten van VS

Turkije en de Verenigde Staten houden besprekingen over een zogenaamde ‘safe zone’ ten oosten van Eufraat in Syrië. Ankara is echter niet opgezet met de aanwezigheid van Koerdische strijders – bondgenoten van de VS in de strijd tegen Islamitische Staat – in de regio. Turkije waarschuwt dat het mogelijk een nieuw offensief in Syrië begint, indien er geen akkoord wordt bereikt over de ‘safe zone’. Onlangs stuurde Ankara versterkingen naar het grensgebied.

“Degenen die zich bezighouden met pesterijen door hun vertrouwen te stellen in buitenlandse strijdkrachten zullen morgen in het graf belanden”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP). Volgens hem zou een nieuwe Turkse inval in Syrië de Koerdische enclave daar afsnijden van die in Irak.

In Syrië is men niet opgezet met de zoveelste dreiging van een Turkse inval. Bij het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken klinkt het dat Turkije zelf “een belangrijke basis voor terrorisme is, dat allerlei militaire en logistieke steun aanbiedt”.