In de Verenigde Staten treedt vanaf morgen een nieuwe regel in werking waardoor migranten vanuit het zuiden niet zomaar meer in aanmerking komen voor asiel. Dat meldt Belga. Het gaat om een nieuwe maatregel in het strengere migratiebeleid van Amerikaans president Donald Trump (Rep.)

Illegale migratie vanuit het zuiden is al decennialang een groot probleem in de Verenigde Staten. Eén van de centrale verkiezingsbeloftes van Amerikaans president Donald Trump was om deze illegale migratie een halt toe te roepen, onder meer door het bouwen van een grensmuur.

Strenger migratiebeleid Trump

Maar naast de muur tussen de VS en Mexico trachten de Verenigde Staten migratie vanuit het zuiden ook te beperken op andere manieren. Zo treedt er vanaf morgen een nieuwe maatregel in werking die een verstrenging van het asielbeleid betekent. “Een vreemdeling die de Verenigde Staten binnenkomt of probeert binnen te komen via de zuidelijke grens nadat hij geen bescherming heeft aangevraagd in een derde land komt niet in aanmerking voor asiel”, aldus de nieuwe regel.

De Amerikaanse regering stelt dat de VS al grote hoeveelheden migranten toelaat, maar ook een beperkte absorptiekracht heeft. “De Verenigde Staten zijn gul, maar volledig overweldigd door de last van de honderdduizenden buitenlanders die aan de zuidelijke grens zijn gearresteerd”, zei minister van Justitie Bill Barr (Rep.) in een verklaring. Volgens de minister moeten de VS “economische migranten die ons asielsysteem willen uitbuiten, ontmoedigen”.

Deze nieuwe maatregel is een volgende stap in het beloofde strenge migratiebeleid van Amerikaans president Trump. Naast de vooruitgang in het bouwen van de grensmuur sloot Trump ook al een migratie-overeenkomst met buurland Mexico en begon hij zondag met een grootschalige actie om illegale migranten uit te wijzen. Daardoor zullen naar verwachting 25 procent minder migranten de zuidelijke grens proberen oversteken en zullen er één miljoen illegalen het land uitgezet worden.