In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) vier linkse vrouwelijke Parlementsleden opriep om “terug te keren naar hun land van herkomst” om de problemen daar op te lossen – alvorens terug te keren naar de VS – in plaats van kritiek te uiten op de VS.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) haalde zondag op Twitter uit naar de Democratische Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi en enkele vrouwelijke Democratische nieuwkomers in het Amerikaanse huis van Afgevaardigden. Daarbij riep hij de vrouwen op om naar hun landen van herkomst terug te keren om de corruptie daar op te lossen, alvorens de Verenigde Staten de les te lezen.

“Laat ons zien hoe het gedaan wordt”

“Het is zo interessant om te zien hoe ‘progressieve’ Democratische vrouwelijke Parlementsleden – oorspronkelijk afkomstig uit landen waarvan de regeringen een complete en totale catastrofe zijn, de ergste, meest corrupte en meest ondeugdelijke ter wereld (als ze al een functionerende regering hebben) – de mensen van de Verenigde Staten, de grootste en machtigste natie ter wereld, nu luid en duidelijk vertellen hoe onze regering moet worden geleid”, schrijft Trump op Twitter.

“Waarom gaan ze niet terug om te helpen met het opknappen van de totaal gebroken en door misdaad geteisterde plaatsen waar ze vandaan komen”, aldus Trump. “Kom dan terug en laat ons zien hoe het gedaan wordt. Deze plaatsen hebben je hulp hard nodig, je kunt niet snel genoeg vertrekken. Ik ben er zeker van dat Nancy Pelosi met plezier snel jullie reis regelt!”

Volgens de geviseerde vrouwen – Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Alexandria Ocasio-Cortez en Rashida Tlaib – zijn de uitlatingen van Trump racistisch, hoewel hij op geen enkele manier naar ras verwees. Wel zijn de vrouwen allen in de Verenigde Staten geboren – met uitzondering van Omar, die in Somalië werd geboren.