Welgeteld één dag heeft het geduurd vooraleer het Maximiliaanpark terug vol stroomde met illegalen nadat de Tour de France uit ons land vertrok. Enkele dagen geleden werd het beruchte park, waar al jaren honderden of zelfs duizenden illegalen verblijven, plots ontruimd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) stelde toen dat dit niets met de Tour te maken had. 

De problematiek van de (vaak illegale) migranten te Brussel sleept al enkele jaren aan. Veelal betreft het migranten die in België geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Ze hangen in en rond het Brusselse Maximiliaanpark en zorgen er voor veel overlast zoals dagelijkse steekincidenten. Ambtenaren mochten er – gelet op de onveiligheid en diefstallen – niet meer te voet langs het Brusselse Maximiliaanpark wandelen.

Enkele dagen geleden, één dag voor de start van de Tour de France in Brussel, werd het Maximiliaanpark plots dan toch ontruimd. Omdat nu plots wel kon wat jarenlang niet kon, wekte de ontruiming bij veel mensen het vermoeden dat de Tour de France er voor iets tussen zat. Volgens De Block was daar echter geen sprake van.Brussel is onze hoofdstad en het is nodig dat het daar heel het jaar netjes is en dat mensen die naar het Noordstation gaan in een veilige en geruststellende omgeving naar hun werk kunnen pendelen, of de Tour daar nu begint of niet.”

Eén dag nadat de Tourkaravaan uit ons land vertrok, blijkt het Maximiliaanpark echter al opnieuw vol illegalen te zitten.

“Er zijn inderdaad weer meer mensen in het park. Dat is al zo sinds de federale politie iedereen uit het Noordstation heeft weggejaagd. Twee weken geleden was er een grote politieactie en hebben wij 90 extra plaatsen voorzien bij Samusocial om mensen naartoe te sturen”, zegt de woordvoerder van burgemeester Philippe Close (PS) aan Het Nieuwsblad. “Voor het overige is onze aanpak niet veranderd. We gaan om de paar dagen langs met de politie en de preventiedienst van de stad en proberen die mensen te overtuigen om het park te verlaten. Maar het blijft een probleem.”

Minister De Block was niet bereikbaar voor commentaar. De politie reageerde wel en ontkent dat er op korte termijn acties gepland staan om het park opnieuw te ontruimen.