Een rechtbank in Londen heeft Tommy Robinson vrijdag veroordeeld voor minachting van de rechtbank, dat bericht Reuters. De islamkritische activist werd vervolgd omdat hij verdachten in een andere rechtszaak had gefilmd en de beelden had gepubliceerd op sociale media, in strijd met een rechterlijk verbod. Over de hoogte van de strafmaat moet nog beslist worden, maar Robinson kreeg een effectieve celstraf opgelegd. 

Tommy Robinson moet naar de cel. Reden? De islamkritische activist maakte beelden van verdachten in een rechtszaak over seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Die beelden publiceerde hij op sociale media, ondanks een rechterlijk verbod om dat niet te doen. Een rechtbank in Londen heeft hem daar nu voor veroordeeld. Britse wetgeving laat zo’n verbod om te berichten over bepaalde rechtszaken toe om de rechtsgang te beschermen.

Eerder nog vrijspraak voor Robinson

Voor dezelfde feiten werd de oprichter van actiegroep English Defence League (EDL) in het verleden al eens vervolgd en veroordeeld. Hij ging toen echter in hoger beroep, alwaar hij zijn gelijk haalde. Het openbaar ministerie besloot hem daarop dan maar te vervolgen voor minachting van het gerecht. De islamcriticus kreeg een effectieve celstraf opgelegd, waarvan de lengte nog bepaald moet worden. Een uitspraak hierover wordt verwacht op 11 juli. Robinson riskeert maximum twee jaar celstraf.

De Britse burgerjournalist is wel vaker het middelpunt van controverse. In februari werd hij nog van Instagram en Facebook verbannen. Volgens de internetreus Facebook, die ook Instagram beheert, zou Robinson opgeroepen hebben tot geweld tegen moslims, wat hij echter ontkent.

Lees ook:

YouTube legt zware beperkingen op aan Tommy Robinson