In een van zijn eerste interviews na de verkiezingen benadrukt Vlaams Parlementslid en burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open Vld), dat hij een samenwerking met het Vlaams Belang afwijst. “Zou ik mijn kinderen nog in de ogen kunnen kijken als ik nu aan tafel schuif met een extremistische partij? Neen. Dat is onmogelijk voor mij. Ik wil noch praten noch besturen met VB”, stelt hij tegenover De Zondag

De ‘geharnaste’ taal van N-VA-Kamerlid Theo Francken over de ‘zwembadjongeren’ kan  Tommelein niet bekoren. “Meneer Francken houdt van provocatie. Ik ga meer zeggen: meneer Francken lééft van provocatie. Het is duidelijk geworden dat onder zijn beleid enkele zaken niet goed functioneerden. Dan zijn dergelijke provocaties welgekomen om de aandacht af te leiden”, klinkt het. Zo zou Tommelein naar eigen zeggen “niet weten met welk palmares meneer Francken kan zwaaien”.

Dat Francken op die manier een brug maakt naar de Vlaams Belang-kiezer is volgens Tommelein een vreemd argument. Sterker nog, volgens de burgemeester van Oostende lijkt het “alsof we enkel nog naar die 18 procent mogen luisteren. Ik luister minstens even graag naar die andere 82 procent, en nog het liefst van al naar mijn kiezers”.

Tommelein gaat niet akkoord met de stelling van de N-VA dat men minstens met het Vlaams Belang moet praten. “N-VA meent dat praten of besturen met VB tot oplossingen kan leiden. Wij niet. Kijk eens naar die foto. Dat zijn mijn vijf kinderen. Ik heb hen geleerd dat extremisme gevaarlijk is en nóóit tot oplossingen leidt. Zou ik mijn kinderen nog in de ogen kunnen kijken als ik nu aan tafel schuif met een extremistische partij? Neen. Dat is onmogelijk voor mij. Ik wil noch praten noch besturen met VB”, stelt hij fors tegenover De Zondag.

Voorzitterschap? “Ik sluit niets uit”

Tenzij er vervroegde voorzittersverkiezingen komen, blijft Gwendolyn Rutten tot in maart 2020 voorzitter. Zelf sluit Tommelein een gooi naar het voorzitterschap niet uit. “Ik wil wel graag een nationale rol blijven spelen. Maar dat kan ook vanuit het parlement. Als ik duidelijke signalen zou voelen dat de partij mij wil als voorzitter, dan ga ik dat ernstig overwegen. Maar dat is nu niet aan de orde”, klinkt het.

Dat zijn poulain, Francesco Vanderjeugd, zich kandidaat stelde – nota bene zonder Tommelein om advies te vragen – maakte de liberaal kwaad. De vraag of Tommelein Vanderjeugd gaat steunen laat hij open. “Francesco is een sympathieke jongen. Maar ik word niet graag met de rug tegen de muur gezet. Ik ga niet iemand steunen omdat ik die persoon graag heb. Dit is trouwens allemaal voorbarig. Gwendolyn is voorzitter tot maart 2020 en zij doet dat heel goed“, aldus de burgemeester van Oostende tegenover De Zondag.

Francesco Vanderjeugd daagt Rutten uit om Open Vld-leiding