Voor de Libische kust heeft een migrantenboot deze week schipbreuk geleden. Tientallen lichamen werden reeds teruggevonden in de Middellandse Zee, maar naar alle waarschijnlijkheid ligt het dodental veel hoger. 

Het incident vond donderdag plaats nadat zo’n 300 migranten per boot vanuit Libië de Middellandse Zee trotseerden. Eens op zee kwamen de bootjes in moeilijkheden en leden ze schipbreuk. Enkele uren later wisten Italiaanse vissers en de Libische kustwacht zo’n 147 mensen te redden. Een deel van hen werd ook terug naar Libië gebracht. Een groep van 150 zou volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn omgekomen op zee. Één van de overlevenden meldde later nog aan persbureau AFP dat een ander schip de vluchtelingenbootjes zou opgemerkt hebben maar hen niet geholpen heeft. “We dachten dat ze ons gingen redden, maar de mensen aan boord keken alleen maar toe”, klonk het bij hem.

Italië wil geredde migranten niet opnemen

Tientallen levenloze lichamen zijn al uit het water gehaald, maar een groot deel van de slachtoffers blijft vermist. De VN roept nu op om meer reddingsschepen de Middellandse Zee op te sturen. Vorige week kondigden twee NGO’s nog aan dat een nieuw schip onderweg is richting de Noord-Afrikaanse kust.

Een groot deel van de in moeilijkheden geraakte migranten werd gered door Italiaanse vissersboten, waarna ze opgevangen werden door schepen van de Italiaanse kustwacht. Die schepen mogen echter niet aanmeren in een Italiaanse haven door een verbod van Binnenlandminister Matteo Salvini (Lega). Hij wil dat andere landen van de Europese Unie de migranten opnemen.

Deze week kondigde de Franse president Emmanuel Macron (LREM) nog aan dat veertien EU-lidstaten hebben ingestemd met een nieuw migratieakkoord. Dit echter tegen de zin van Italië en Salvini, die niet deelnamen aan de gesprekken.

Lees ook:

VN: “Migranten in Libië moeten worden vrijgelaten”