Een 49-jarige Syriër die in ons land meerdere verkrachtingen en aanrandingen pleegde, vraagt een straf met uitstel. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Hij vraagt om een mildere straf omdat hij naar eigen zeggen getraumatiseerd is door de oorlog in Syrië en daarom de feiten pleegde. Hij zocht contact en warmte die hij niet heeft gehad of in de oorlog verloren was”, klinkt het bij zijn advocaat. 

Op 12 oktober 2017 sloeg de Syriër, die toen nog niet lang in ons land verbleef, voor het eerst toe. In een café in Turnhout viel hij een 22-jarig meisje met een verstandelijke beperking lastig. Toen ze naar het toilet ging, volgde hij haar en betastte hij de vrouw onder haar kleren. Een andere medewerker kon erger voorkomen toen die naar het toilet ging omdat hij het meisje hoorde schreeuwen.

Enkele maanden later kreeg de man een minderjarig meisje (17) in het vizier. Hij zag het meisje regelmatig voorbijkomen vanuit zijn appartement en probeerde contact te maken. Op 26 maart 2018 besloot hij dezelfde bus te nemen als het 17-jarige meisje. Vervolgens stapte hij af waar het meisje afstapte. “Daar heeft hij haar gestreeld over haar rug en achterwerk en heeft hij tot drie maal toe geprobeerde haar te kussen”, zei de aanklager. “Het meisje vluchtte weg naar de Delhaize, waar ze haar moeder belde.”

Vrijgelaten

Toen de man gearresteerd werd, kwamen nog meerdere verhalen van hem aan het licht. Zo verklaarde een bovenbuurvrouw van de Syrische man bijvoorbeeld dat de man telkens haar 7-jarige dochter opzocht om met haar te knuffelen. De man verdween enkele weken achter de tralies, maar werd al snel vrijgelaten onder voorwaarden.

Op 6 november 2018 sloeg de man opnieuw toe, dit keer in een woning in Beerse. “Daar drong hij binnen in de slaapkamer van een 22-jarige jonge vrouw die ziek thuis was. Haar moeder kende hem via de voedselbedeling. De man kroop bij haar in bed en heeft haar met de vingers gepenetreerd”, zei openbare aanklager Catherine Dederen.

Woensdag moest de Syriër zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor verkrachting en verschillende aanrandingen. Hij riskeert een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar, maar volgens zijn advocaat heeft hij recht op een mildere straf vanwege zijn verleden in Syrië. “De verschrikkelijke zaken die hij in Syrië heeft meegemaakt, spelen een rol in wat er gebeurd is. Hij zocht contact en warmte die hij niet heeft gehad of in de oorlog verloren was”, aldus zijn raadsman, meester Peter Janssens.

Meester Peter Janssens vraagt om een straf met uitstel. “De man heeft in Syrië de verschrikkelijke oorlog meegemaakt. Door een bom is hij een deel van zijn familie kwijtgeraakt. Hij is getraumatiseerd en kwam in een vreemd land terecht met een cultuur die niet de onze is”, besloot hij.