Volgens de humanitaire Franse mensenrechtenorganisatie SOS Chrétiens d’Orient is een Oosters-christelijke vrouw gruwelijk om het leven gebracht in Idlib. Dat is een provincie in Syrië, alwaar islamistische rebellen nog steeds gebied controleren. Parochianen van de kerk in Al-Yaqoubiyeh waren bezorgd over haar afwezigheid en gingen haar zoeken, alleen maar om haar dood en gefolterd terug te vinden. Forensisch onderzoek wees uit dat ze urenlang werd verkracht en vervolgens werd gestenigd, zo bevestigt ook het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

Suzan Der Kirkour werd 60 jaar oud. De vrouw was voorheen tuinier en leerkracht Arabisch en, hoewel op pensioen, nog vaak in de weer als vrijwilliger voor de Kneye-kerkgemeenschap om jongeren aan een baccalaureaat-diploma te helpen. Op dinsdag 9 juli bleek de vrouw vermist en stuurde de lokale priester enkele parochianen om de vrouw te zoeken. Ze werd gevonden op haar land, dood en zichtbaar gefolterd.

Christelijke lerares was op pensioen, maar bleef jongeren aan diploma helpen als vrijwilliger bij de kerk in Syrië

Later forensisch onderzoek zou uitwijzen dat de vrouw zo’n 9 uur werd verkracht om vervolgens doodgestenigd te worden. “De autopsie onthulde dat Suzan werd onderworpen aan herhaalde verkrachting vanaf maandagnamiddag tot de vroege dinsdagochtend, enkele uren voor haar vondst”, zo staat te lezen op de website van SOS Chrétiens d’Orient. “Als een martelaar zal ze in de hemel duizenden christelijke broeders en zusters vergezellen, die stierven in de arena van barbarij.”

Vermoed wordt dat het vroegere Jabhat al-Nusra verantwoordelijk is voor de wandaad. Deze islamistische rebellengroep – die gelinkt werd aan Al Qaida, maar vandaag is opgegaan in Hayat Tahrir al-Sham – controleert veel gebied in en rond Idlib. De jihadistenorganisatie is al jaren verwikkeld in een gewapende strijd tegen Bashar al-Assad, de formele president van Syrië. Veel christenen zijn de regio reeds ontvlucht richting gebied gecontroleerd door de regering, maar sommigen blijven volhouden.

Lees ook:

In beeld: Christenen in Bagdad: “We leven in angst”