Syrië: Autobom tegen christenen buiten kerk in Qamishli

0
1719

Een autobom is tot ontploffing gebracht zaterdag in de Koerdische stad van Qamashli, in Noord-Oost-Syrië. Dit net buiten een christelijke kerk. Tot 11 mensen zouden gewond geraakt zijn volgens persbureau AFP. Het Syrische staatsnieuwsagentschap SANA spreekt eveneens over 11 gewonden. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat anti-Assad-gezind is, spreekt slechts over 7 gewonden.

De aanslag is voorlopig nog niet opgeëist. Het is echter mogelijk dat de aanslag het werk was van de jihadistische groepering IS, dat ondanks veel militaire nederlagen nog steeds een aanwezigheid onderhoudt in de Badia-woestijn, alsook in gebied dat de Koerdisch-gedomineerde SDF controleert, dit met steun van de VS.

IS nog steeds actief in noordoosten van Syrië

Patriarch Mor Ignatius Aphrem II, het hoofd van de Syrische Orthodoxe Kerk, heeft in de ‘sterkste verwoordingen’ deze “laffe terreurdaad” veroordeeld. Het enige doel van deze daden zou zijn om een atmosfeer van angst en chaos te brengen onder de burgers en de situatie in de regio te destabiliseren, zo luidt het.

Vorige maand, op 17 juni, werd evenzeer een autobom in Qamashli tot ontploffing gebracht. Toen zouden zeven mensen, waaronder een kind, gewond geraakt zijn. De bom werd tot ontploffing gebracht door een zelfmoordterrorist, die door de checkpoints en obstakels trachtte te rijden, om tot het hoofdkwartier van de Koerdische troepen te raken. Dit lukte echter niet.