Een jaar na de Duitse regeringscrisis, waarbij de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) in de clinch ging met bondskanselier Angela Merkel (CDU) over het terugsturen van asielzoekers die reeds in een ander EU-land asiel hadden aangevraagd, is er van doeltreffend beleid nog altijd geen sprake. Seehofer mikte op zo’n 40.000 asielzoekers die op die manier teruggestuurd zouden worden, uiteindelijk werden er nog maar 20 teruggestuurd. Dat schrijft Die Welt.

Een strenger asielbeleid, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) had er een jaar geleden een regeringscrisis met bondskanselier Angela Merkel (CDU) voor over. Seehofer eiste dat alle asielzoekers, die reeds in een ander EU-land asiel hadden aangevraagd, aan de Duits-Oostenrijkse grens zouden worden teruggestuurd. Seehofer mikte op zo’n 40.000 asielzoekers per jaar. Merkel verzette zich daartegen. Uiteindelijk werd er een compromis tussen de zusterpartijen CDU/CSU bereikt waarbij Merkel bilaterale akkoorden met andere EU-landen zou sluiten om de asielzoekers terug te nemen.

Slechts 20 migranten teruggestuurd naar andere EU-landen

Een jaar later zijn de resultaten van dat compromis weinig om over naar huis te schrijven. Van de 40.000 beoogde teruggestuurde asielzoekers, slaagde de Duitse regering er in slechts 20 terug te sturen. 18 werden naar Griekenland teruggestuurd en twee naar Spanje.

De verklaring voor het bedroevende aantal ligt onder meer in het feit dat Duitsland tot nu toe enkel akkoorden wist te sluiten met Spanje en Griekenland over het terugnemen van asielzoekers. Enkel migranten die in die twee landen asiel hebben aangevraagd én via drie grensovergangen aan Duits-Oostenrijkse grens Duitsland binnenkomen konden worden teruggestuurd. Een akkoord sluiten met Italië – een ander belangrijke toegangspoort tot Europa – lukt moeilijk.

Daarnaast komen tal van migranten Duitsland illegaal binnen via andere routes dan de Oostenrijkse. In 2018 werden zo’n 42.478 illegale immigranten geteld die Duitsland binnenkwamen. Slechts 11.464 daarvan kwamen het land binnen via Oostenrijk, weliswaar de drukste grensovergang. De akkoorden zijn enkel van toepassing op drie grensovergangen aan de Oostenrijkse grens en niet op migranten die een andere route nemen.