Binnenkort kan je zoals voorheen terug geld afhalen bij je supermarkt. Vroeger had menige grote of kleine winkel een bankautomaat bij de ingang, maar nadat een regularisering in 2017 misliep, liep het gebruik eind dat jaar af na strengere opvolging. De N-VA wil nu alsnog een regularisering doorvoeren. “Zo vang je voor een deel het verdwijnen van bankautomaten in kleine dorpen op”, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

In ongeveer 150 supermarkten was er tot zo’n jaar en half geleden een geldautomaat te vinden nabij de kassa of ingang. Eind 2017 liep dat verhaal echter ten einde. Een 30 jaar oude beveiligingswet schrijft immers voor dat zo’n automaat enkel gevuld mag worden door een erkende firma. Toenmalig binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) gaf die verouderde wet nog een update in dat jaar, maar de regularisatie van die update faalde “in het kader van een compromis.” Plots begon de inspectie wél een strikte naleving van de wet af te dwingen, de meeste supermarkten stopten dan ook met het aanbod.

Oude wet moet update krijgen zodat supermarkten weer geldautomaten kunnen onderhouden, vindt N-VA

“Die wet dateert van lang voor er automaten voor supermarkten bestonden”, zegt N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels in Het Laatste Nieuws. “In de praktijk was er lange tijd een gedoogbeleid en vulde de winkelier de biljetten gewoon zelf aan. Wij (Ingels werkte op het kabinet van Jambon, red.) wilden deze situatie toen regulariseren, maar de aanpassing is uiteindelijk gesneuveld in het kader van een compromis.”

Ingels wil nu alsnog een wetsvoorstel indienen om de geldautomaten in supermarkten en andere winkels te regulariseren. Het N-VA-Kamerlid vindt daarbij alvast steun van handelsfederatie Comeos. “Het is goed dat mensen in de supermarkt terechtkunnen voor alles wat ze nodig hebben”, zo luidt het bij die belangenorganisatie. “Al pleiten we daarmee zeker niet voor meer cash, want we vinden dat er nog veel te weinig met kaart wordt betaald.”