In Spanje is ophef ontstaan over een rechtszaak tegen zes jonge Afrikaanse mannen die verdacht worden van verkrachting van een 14-jarig meisje. Volgens de openbare aanklager is er geen sprake van verkrachting omdat het meisje, dronken en onder invloed van drugs, geen weerstand bood aan haar belagers. Daarom worden de verdachten vervolgd voor het minder zware misdrijf van seksueel misbruik. Een gelijkaardige zaak zorgde vorig jaar nog voor hevig protest in de Spaanse straten.

De zes jonge mannen lokten het meisje mee naar een verlaten fabriekshal, alwaar ze door hen verkracht en mishandeld werd. Volgens het Spaanse gerecht zouden de zes elk om beurt seks hebben gehad met het meisje. Een zevende verdachte, die toekeek en masturbeerde, wordt daarnaast nog vervolgd voor schuldig verzuim. Hij riskeert een maximumstraf van 18 maanden.

De andere zes verdachten, van Marokkaanse en Nigeriaanse origine, worden vervolgd voor seksueel misbruik van het jonge meisje. Niet voor het zwaardere misdrijf verkrachting omdat het meisje geen fysieke weerstand bood aan haar belagers. In het Spaanse strafrecht geldt namelijk een vermoeden dat iemand die tot seks gedwongen wordt ook stilzwijgend toestemming kan geven. Zolang het slachtoffer fysiek geen weerstand biedt, is de zwaardere kwalificatie van verkrachting problematisch. Het 14-jarig meisje zou echter duidelijk dronken en onder invloed van drugs geweest zijn.

Groepsverkrachtingen doen discussie weer oplaaien

De zes – die zichzelf ‘the wolfpack’ noemden in een groepschat waar ze beelden van de verkrachting deelden – riskeren nu maximum 12 jaar cel voor seksueel misbruik. Een veroordeling voor groepsverkrachting zou een straf van 15 tot 20 jaar cel betekenen.

Deze week kwam het nog tot een confrontatie tussen een nonkel van het slachtoffer en de verdachten. Bij het verlaten van de rechtbank bestormde hij de verdachten, maar werd tegengehouden door de politie. De man had een protestbord bij zich waar “het is geen misbruik, het is verkrachting” op stond te lezen. Later verklaarde hij nog dat het jonge slachtoffer nu bang is om gedood te worden.

(Lees verder onder de tweet.)


De ‘wolfpack’-zaak doet de discussie over verkrachting weer oplaaien in Spanje. In een gelijkaardige zaak uit 2016 werden de verdachten van een groepsverkrachting nog veroordeeld tot 9 jaar cel voor seksueel misbruik. Recent verhoogde het Spaanse Hooggerechtshof echter hun straffen tot 15 jaar omdat er wel sprake zou zijn van verkrachting.