Somalië: Hotel 14 uur onder beleg door terroristen, 26 doden

0
585

Een hotel in Kismayo, een havenstad van Somalië, heeft een beleg van 14 uur doorstaan. Vier schutters van islamistische terreurgroep al-Shabab maakten minstens 26 doden, waaronder enkele Amerikanen en journalisten. Dit tot wanneer overheidstroepen de terroristen konden uitschakelen. Bij de fatale slachtoffers was tevens een presidentiële kandidaat die opkwam in de aanstaande regionale verkiezingen, zo liet de huidige regionele Jubbaland-president Ahmed Mohamed weten aan Reuters.

Minstens 26 doden zijn gevallen bij een terreuraanval door schutters van Al-Shabab in Kismayo. Bij de dodelijke slachtoffers zouden drie Kenianen zijn, een Brit, twee Amerikanen en drie Tanzanianen. Ook de Somalisch-Canadese journalist Hodan Nalayen en haar echtgenoot Farid Jama Suleiman zouden gedood zijn, zo weet Associated Press via lokaal radiostation Radio Dalsan.

Van 12 naar 26 doden: Somalië en internationale journalistieke gemeenschap in rouw

De terroristen plaatsten eerst een zelfmoordterrorist met een bom aan de toegangspoort van ‘Asasey Hotel’ in Kismayo op vrijdagavond. Wanneer deze bom werd gedetoneerd, bestormden vier mannen met geweren het hotel, een populaire plaats voor politici, journalisten en diplomaten.

Het duurde veertien uur vooraleer Somalische troepen de vier terroristen zouden doodschieten, zo vertelt lokale politie-officier Abdiqadir Nur aan Associated Press. Aanvankelijk werd verteld dat er 12 mensen waren gedood in de aanslag. De president van de Jubbaland-regio, Ahmed Mohamed, stelde dit cijfer vandaag echter bij tot 26. Al-Shabab, een islamistische terreurgroep verbonden aan Al Qaida, eiste de aanslag op.

Nalayeh werd geboren in Somalië in 1976, maar spendeerde de meeste tijd van haar leven in Canada. Eerst in Alberta, hierna in Toronto. Ze was verantwoordelijk voor de oprichting van  Integration TV, een internationaal web-gebaseerd videobedrijf dat Somalische kijkers overheen de wereld wilde bedienen. Ook Mohamed Sahal Omar, een reporter voor SBC TV, zou het leven hebben gelaten in de aanslag.