Minstens 16 officieren zijn gearresteerd na wat lijkt op een mislukte staatsgreep in Soedan, Afrika. Dat schrijft Al Jazeera. Dat laat de militaire raad weten, die zelf aan de macht kwamen na de coup tegen dictator Omar al-Bashir in april. Het nieuws komt er enkele dagen vooraleer er normaliter een akkoord zou getekend worden tussen de militaire raad en vertegenwoordigers van demonstranten die tegen de regering protesteren..

“Legerofficieren en soldaten, net als mensen van inlichtingendiensten, van wie sommigen zich hebben teruggetrokken, hebben geprobeerd een staatsgreep te plegen”, zo liet generaal Jamal Omar weten op nationale televisie tijdens een live-omroep.

Blijvende onrust in Soedan

12 officieren zouden zijn opgepakt alsook 4 soldaten. “De reguliere troepen waren in staat om de couppoging te verijdelen”, ging generaal Omar verder, maar hij verklaarde niet wanneer deze poging precies zou hebben plaatsgevonden. Andere officieren die mee de coup zouden hebben georganiseerd, zouden opgespoord worden.

De militaire raad en de pro-democratie-manifestanten hadden vorige week een pre-akkoord bereikt over een gezamenlijke raad die drie jaar zou regeren tot wanneer er verkiezingen zouden worden gehouden. Donderdag zou het akkoord formeel worden gepresenteerd. Het is echter onduidelijk of dit nu nog zal plaatsvinden.

Het land verkeert in een politieke impasse sinds de staatsgreep tegen al-Bashir afgelopen april. Begin vorige maand vond nog een groot bloedbad plaats toen Soedanese regeringstroepen het vuur openden op manifestanten in hoofdstad Khartoum. Meer dan 100 mensen verloren toen het leven, 650 mensen raakten gewond en zeker 70 vrouwen werden verkracht.