Europa moet alle migranten – een half miljoen mensen – die zich momenteel in Libië bevinden opnemen. Dat zegt Carola Rackete – de 31-jarige Duitse kapitein van een migrantenboot van de NGO ‘Sea-Watch’ die in Italië werd opgepakt – in een interview met Bild. Ook vindt ze dat Europa zogenaamde ‘klimaatvluchtelingen’ moet opnemen.

Carola Rackete, de 31-jarige Duitse kapitein van een migrantenboot van de NGO ‘Sea-Watch’, werd eind juni in Italië aangehouden nadat ze bevelen van de Italiaanse marine had genegeerd en een patrouilleschip had geramd in Lampedusa. Zij werd intussen terug vrijgelaten, maar wordt nog altijd beschuldigd van het helpen van illegale immigratie.

“Europa moet half miljoen migranten in Libië opnemen”

Rackete wil dat Europa alle migranten die zich op dit moment in Libië bevinden opneemt. Dat zegt ze in een interview met de Duitse krant Bild. “We hebben kennis van een half miljoen mensen – in de handen van smokkelaars of in Libische vluchtelingenkampen – die we daar weg moeten krijgen“, zegt ze tegen Bild.

Daarnaast vindt ze ook dat Europa ‘klimaatvluchtelingen’ moet opnemen. “Asiel kent geen grenzen! […] Op dit moment hebben we het over zeer kleine aantallen, maar de situatie wordt steeds moeilijker! De ineenstorting van het klimaatsysteem veroorzaakt klimaatvluchtelingen, die we natuurlijk moeten opvangen. In sommige Afrikaanse landen, veroorzaakt door industrierijke landen in Europa, wordt de voedselbasis vernietigd”, zegt Rackete.

“Historische verantwoordelijkheid want kolonialisme”

“Dan hebben we geen keus en kunnen we niet gewoonweg zeggen dat we de mensen niet willen”, klinkt het verder. “Het is ook de verantwoordelijkheid van Europa.” De activiste vindt dat Europese landen en specifiek Duitsland vanwege het koloniale verleden een “historische verantwoordelijkheid hebben om vluchtelingen op te nemen”. Duitsland had evenwel slechts een beperkt aantal koloniën.

“Duitsland en andere Europese landen hebben een historische verantwoordelijkheid voor de omstandigheden in Afrika, die nog steeds teruggaan tot de koloniale tijd. Het huidige machtsevenwicht is bepaald door Europa. Europa exploiteert Afrika”, zegt de activiste.

Verder geeft de kapitein Italië de schuld van de aanvaring in Lampedusa. “Wat het ongeluk betreft, was er niemand in levensgevaar, dat was een kleine technische botsing. Maar zelfs politici moeten dat niet beoordelen, maar alleen deskundigen. In het algemeen had alle heisa voorkomen kunnen worden als Italië ons had gesteund”, zegt Rackete.