De federale formatie begint op een langgerekte Processie van Echternach te lijken. Afspraken tussen de N-VA en PS worden gemaakt, worden afgezegd en worden – althans daar lijkt het op – alsnog gemaakt. Zo proberen informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) volgens VRT NWS de twee ‘aartsvijanden’ zondag aan tafel te krijgen. De reden? Pas wanneer een samenwerking tussen de Franstalige socialisten en Vlaams-nationalisten zwart-op-wit onmogelijk blijkt, kunnen de andere partijen naar alternatieven zoals  paars-groen kijken.

De verkiezingsuitslag noopte de federale kopstukken al tot rare sprongen. Zo opende PS-voorzitter Elio Di Rupo eerst de deur voor de N-VA, sloot ze diezelfde dag en opende ze een paar weken later opnieuw. Uiteindelijk werd er een afspraak gemaakt om met de Vlaams-nationalisten rond de tafel te gaan zitten. Op het laatste nippertje echter gaven de Franstalige socialisten niet thuis. De Vlaams-nationalisten, ondanks dat ze met de PS willen spreken, lanceerden dan weer een felle anti-PS-prent. “Code Rood”, luidde het refererend aan de huidige hittegolf. “Breng uzelf en uw bezittingen in veiligheid”. Op de prent? PS-kopman Elio Di Rupo en PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw in klaarblijkelijke tandem.

Afgezien van de vreemde bokkensprongen blijft het wel een gegeven dat de tijd tikt. Maandag moeten de informateurs zichzelf opnieuw verantwoorden voor de koning tijdens een tussentijdse evaluatie. Verder raakte bekend dat de begroting stevig in het rood staat en er een kandidaat-Eurocommissaris moet worden aangewezen.

N-VA laat federale niveau niet los

Bronnen stellen volgens VRT NWS evenwel dat Reynders en Vande Lanotte aan onder meer N-VA, PS, Open Vld, CD&V en sp.a vroegen om zich zondag beschikbaar te houden. Hoewel het onduidelijk blijft of de N-VA heeft toegehapt, lieten de Vlaams-nationalisten in eerdere verklaringen weten dat ze het gesprek niet afwijzen. Bij de PS liggen de kaarten evenwel lastiger. Zo staat de pragmatische Di Rupo naar verluidt open voor een gesprek maar keert kroonprins Paul Magnette zich militant tegen een toenadering. De reden? De Franstalige socialisten verloren stevig, ondervinden concurrentie van Ecolo en PS en zijn nog niet vergeten hoe de ooit almachtige Franse PS via één verkiezing van de kaart werd geveegd.

Opmerkelijk: de N-VA heeft na een forse verkiezingsnederlaag nog wel veel ‘federale appetijt. Volgens Newsmonkey-oprichter Wouter Verscheldenbevestigen zowel interne als externe spelers in de Wetstraat de drang van de Vlaams-nationalisten om België te besturen. Die appetijt is zelfs zodanig groot dat de Vlaamse formatie er wordt voor uitgesteld, zo bevestigde uittredend Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) evenzeer vorige week. “Mij lijkt die koppeling nogal evident”, klonk het toen. Zo evident is dat evenwel niet, want De Wever zei voor (en net na) de verkiezingen dat het belangrijk was/is om “snel de Vlaamse regering in handen te nemen zodat we sterk staan om ook een bod te doen op die federale macht, in eerste instantie om een paradigmashift naar confederalisme in dit land te krijgen.”

Lees meer:

Nog mee? N-VA stelt gesprekspartner PS op één lijn met PVDA