Volgens de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon (SNP) streeft de nieuwe Britse premier Boris Johnson (Con.) naar Brexit zonder akkoord. Dat zegt Sturgeon na afloop van een ontmoeting met Johnson in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Volgens de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon (SNP) heeft de nieuwe Britse premier Boris Johnson (Con.) geen duidelijk plan om een nieuw akkoord te bereiken. De Europese Unie heeft herhaaldelijk gezegd dat zij het vorige akkoord niet opnieuw wil onderhandelen.

Sturgeon: “Johnson streeft naar Brexit zonder akkoord”

“Ik denk dat, zelfs al zegt Boris Johnson publiekelijk dat hij liever een overeenkomst sluit, hij in werkelijkheid streeft naar een Brexit zonder akkoord, want dat is de logica van het harde standpunt dat hij heeft ingenomen”, zegt Sturgeon. “Ik denk dat dat uiterst gevaarlijk is voor Schotland, zelfs voor het hele Verenigd Koninkrijk.”

Volgens Sturgeon is het plan van Johnson, om te hopen dat de EU opnieuw zal willen onderhandelen, “gedoemd om te mislukken”. “Ik denk dat hij denk dat de EU eerst gaat zwichten”, aldus Sturgeon. “Na vele moeizame ontmoetingen met zijn voorganger [Theresa May] over de kwestie van Brexit, denk ik dat zij daar lange tijd ook zo over dacht.”

“De EU – of u dit nu een goede of een slechte zaak vindt – is zeer consequent geweest in haar standpunt. Het is zeer eensgezind geweest en als je je hele strategie vast koppelt aan een veronderstelling dat dat plots gaat veranderen, dan denk ik dat die strategie gedoemd is om te mislukken”, klinkt het. “Of het is een strategie die gedoemd is te mislukken omdat je het alternatief wilt, een Brexit zonder akkoord.”